SRBIJA: SUĐENJE ZA OVČARU 9. OŽUJKA BEZ OBZIRA NA PROŠIRENJE ISTRAGE

Bez obzira na proširenje istrage protiv još 13 osumnjičenih za zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, suđenje osmorici protiv kojih je optužnica podignuta u prosincu prošle godine, počet će 9. ožujka u Beogradu, potvrdio je za novosadski "Dnevnik" sudac Specijalnog suda za ratne zločine Vesko Krstajić, predsjednik sudskog vijeća u tom predmetu.

"Ta istraga nema nikakvog utjecaja na proces koji bi trebao početi. Ako nakon njenog završetka bude još optuženih, slijedi i postupak protiv njih, ali u ovom trenutku se ne bih bavio prognozama hoće li eventualno doći do objedinjavanja postupaka", kazao je sudac Krstajić, dodajući da je optužnica postala pravomoćna, nakon što su odbijeni svi prigovori koje su istakli optuženi.

"U optužnici je tužitelj predložio oko 50 svjedoka, a vjerujem da će veliki broj svjedoka predložiti i branitelji okrivljenih. Jedna osoba je odlukom suda dobila status svjedoka-suradnika, čiji je identitet u potpunosti zaštićen zbog njegove sigurnosti", kazao je Krstajić.

Za zločin na Ovčari optuženi su zapovjednik tadašnje Teritorijalne obrane u Vukovaru Miroljub Vujović i Stanko Vujanović, koje optužnica tereti da su pod neposrednom operativnom kontrolom imali srpske snage odgovorne za zlostavljanje i ubijanje nesrba odvedenih iz vukovarske bolnice. U optužnici stoji, kako navodi "Dnevnik", da je, dok su zatvorenici držani u vojarni JNA, nedaleko od nje, u zgradi ?Veleprometa" održan sastavak tzv. vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, na kojem je s JNA dogovoreno da će ona prevesti zatvorenike do Ovčare i da će nadzor nad njima prepustiti lokalnim srpskim snagama. Tamo su, po navodima optužbe, srpske snage pod zapovjedništvom Vujovića i Vujanovića, zatvorenike izvele iz autobusa i prisilile ih da prođu kroz špalir vojnika koji su ih tukli, a kasnije su ubijeni i zakopani u zajedničkoj grobnici.

Osim njih dvojice, optuženi su i Jovica Perić iz Novog Sada, Mirko Vojinović iz Banatske Dubice, Spasoje Petrović Štuka iz Šapca, Predrag Madžarac iz Bačke Palanke, Milan Vojnović iz Zrenjanina i Ivica Husnik, za kojega se navodi da je promijenio ime u Ivan Atanasijević, iz Krušedola. Sva osmorica optuženika su do rata 1991. godine živjeli u Vukovaru.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više