SRBIJANSKE VLASTI PREDALE UNMIK-u 43 TIJELA KOSOVSKIH ALBANACA

Na graničnom prijelazu između Srbije i Kosova u mjestu Merdare predstavnici srbijanskog Koordinacijskog centra za Kosovo u srijedu su predali UNMIKu posmrtne ostatke 43 Albanca, ubijenih tijekom sukoba na Kosovu u 1998. i 1999. godine a koji u su ekshumirani iz masovne grobnice u Batajnici.

Posmrtni ostaci 43 Albanca identificirani su na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Voditelj UNMIK-ova Ureda za sudsku medicinu i nestale osobe, Hose Pablo Barabyer rekao je nakon preuzimanja posmrtnih ostataka da će se sljedećih dana izvršiti dodatna provjera identiteta žrtava. Barabyer je rekao kako vjeruje da je 41 od tih 43 osobe ubijena u poznatom masakru u Meji kod Đakovice, 27. travnja 1999. godine te da su dva preostala tijela iz općine Suva Reka.

Primopredaji posmrtnih ostataka prisustvovale su brojne albanske obitelji, koje imaju nestalih članova.

"U dogovoru sa udrugom obitelji nestalih Albanaca dogovoreno je da

se nećee objavljivati identitet žrtava kao ni iz kojih mjesta potječu sve dok se potpuno ne provjere svi podaci", rekao je

Barabyer.

On je kazao da je do sada vraćeno nešto više od 10 posto posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca iz Srbije te pozvao Beograd da ubrza proces ekshumacije, identifikacije i vraćanja posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca.

(Hina) bb sv

Pročitajte više