Srbiji prijeti pet tisuća ekstremista

SRBIJI prijeti pet tisuća ekstremista, članova 30 ekstremističkih organizacija, pokreta i radikalnih krila navijačkih grupa, donosi današnji Press.

Prema pisanju lista, srpska policija zna za njihova imena, a na njih je ministar policije Ivica Dačić mislio kada je govorio o huliganima koji se misle mobilizirati na dan za kada je bila zakazana beogradska Parada ponosa.

Sugovornici Pressa ocjenjuju da zbog političkih prilika u zemlji i pritisaka iz okruženja i Europe ekstremističke grupe sve više jačaju. Članovi takvih skupina uglavnom su mladi od 17 do 30 godina, ali među ideolozima ima i znatno starijih, čak i pedesetogodišnjaka.

Većina grupa, njih oko 20, djeluje na lokalnom nivou i broji do sto članova. Ostale su organizacije kao što je "Nacionalni stroj" (jedina koju je Ustavni sud od sada zabranio), "Krv i čast", pokret !1389.", "Obraz", "Dveri", "Naši"...

Stručnjak za sigurnost Zoran Dragišić ocjenjuje da broj ekstremističkih grupa u Srbiji raste i da one unazad tri godine neprestano jačaju. "Nisu one objektivno toliko jake koliko je država nekompetentna boriti se s njima. Upravo zbog snage tih organizacija, Parada ponosa je i otkazana", kaže Dragišić.

Pročitajte više