Srcem za pomoć osobama s invaliditetom

WEB stranice naselja Špansko www.spansko.net, pokrenule su humanitarnu akciju "100% srcem" za pomoć Udruzi tjelesnih invalida Špansko "100%". Riječ je o mladoj, neprofitnoj udruzi u koju se dragovoljno udružuju sve osobe s invaliditetom od 80 i više posto s područja Špansko - Malešnica, kao i svi ostali građani koji svojim angažmanom žele pomoći osobama s invaliditetom te doprinijeti djelovanju udruge.

Malo je poznato u javnosti da je Špansko gotovo u najvećoj mogućoj mjeri prilagođeno životu osoba s invaliditetom, a najviše zahvaljujući angažmanu dvojice mladića u invalidskim kolicima – današnjeg predsjednika udruge Ivana Galića, te potpredsjednika Dragana Vasića.

"Otkako živim u ovom naselju, od 1991. godine, srećem dvojicu neumornih mladića u invalidskim kolicima. Sveprisutni su u naselju, sami su se izborili za spuštanje mnogih nogostupa, prilaza za invalide kao što su u Domu zdravlja, pokraj nekih trgovina, pa tako i staza do Metroa, povezali su se sa Vijećem gradske četvrti, te crtali sheme prioritetnih nogostupa. Zaslužni su i za prilagodbu prostorija Udruge na Trgu Ivana Kukuljevića 1a – prostorije će imati sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom što nema ni strogi centar grada." – s oduševljenjem je rekla tajnica i glasnogovornica Udruge Marinka Crnolatac. 

Udruga postoji nepuna dva mjeseca, članstvo broji 14 redovnih članova te 9 pridruženih koji radom i srcem pomažu sugrađanima s invaliditetom kao i njihovoj mladoj Udruzi. Prostorije udruge uređuje Gradska četvrt Stenjevec. No, svaka pomoć je dobro došla, ovisno o mogućnostima i dobroj volji sponzora – nabavka opreme za prostorije, uredskog materijala, pomoć nekome od članova udruge u prilagodbi izlaza iz stana i slično. Potrebna je i financijska pomoć, ali kako naglašavaju u Udruzi, ne velika. Pomoći će pokrivanju troškova osnivanja Udruge - izradi žigova, maraka za pisma, održavanju žiro-računa u banci.

"Osobno sam se uključila u borbu za što prilagođenije naselje kada sam se odlučila samostalno izaći iz stana. Ako smo osnivanjem Udruge već napravili mnogo kao pojedinci, sigurni smo da ćemo udruženi napraviti još više. Osim toga, boli nas što u naselju živi još mnogo invalidnih osoba koje malo izlaze i ne druže se. Naš je zadatak da ih napokon izvučemo iz stanova." zaključila je M. Crnolatac.

S obzirom da je u tijeku adaptacija prostorija Udruge, informacije je moguće dobiti na sljedećim brojevima telefona:

Predsjednik Udruge, gospodin Ivan Galić: 091 5475 707
Potpredsjednik Udruge, gospodin Dragan Vasić: 091 5092 644
Tajnica Udruge, gospođa Marinka Crnolatac: 098 1635 065, tel. 3734 820

Žiro-račun: 2340009-1110125053

Pročitajte više