Srijemska Mitrovica - kardinal Bozanić predvodio svečanu večernju misu

Nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras svečanu večernju misu u konkatedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici u povodu proslave 1700. obljetnice srijemskih mučenika. L

Proslavu velikoga jubileja organizirala je Đakovačka i srijemska biskupija.

Uz kardinala Bozanića svečanoj misi bili su nazočni apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano, milanski nadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, gotovo svi hrvatski nadbiskupi i biskupi te biskupi susjednih zemalja.

U propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je da je proslava jubileja srijemskih mučenika povijesni događaj kojim se želi odati počast sv. Dimitriju i srijemskim mučenicima koji su na području drevnoga Sirmiuma svojim životom i vjerom svjedočili Isusa Krista.

Na poseban način kardinal Bozanić pozdravio je katolike Srijemske Mitrovice i okolnih mjesta rekavši da su oni živi čuvari te slavne tradicije. Kardinal je rekao da je večerašnja molitva i podrška njima, koji su u proteklom desetljeću prošli kroz mnoge nevolje i molitva za nova vremena. Poželio je da ovo veliko slavlje i hodočašće bude novi početak biskupijske crkve u Srijemu.

U ime Đakovačke i srijemske biskupije visoke crkvene dužnosnike i vjernike pozdravio je biskup đakovački i srijemski Marin Srakić. Izrazio je zahvalnost svim sudionicima i poručio da su sveti srijemski mučenici svijetli trag u povijesti crkve i spasenja.

"Njihova krv postala je sjeme kršćana koje ne prestaje rasti ni danas", rekao je biskup Srakić i poželio da se daljnji život te zajednice gradi na slavnom svjedočanstvu srijemskih mučenika.

Središnje svečano euharistijsko slavlje pod geslom "Na slavu svjedočanstvu" sutra će ispred konkatedrale u 11 sati predvoditi nadbiskup milanski kardinal Dionigi Tettamanzi .

Srijemska biskupija, nekadašnja katolička biskupija i metropolija, imala je sjedište u Sirmiumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Nastala je u 2. stoljeću. Za Dioklecijanovih progona kršćana, godine 303. i 304. te 306., u tadašnjem Sirmiumu mučeni su i ubijeni mnogi kršćani koje Crkva slavi kao svete srijemske mučenike.

(Hina) xat yjn

Pročitajte više