Srpski Blic: Novi ljevičari u pohodu na Zagreb, vodi ih Senf

Foto: Blic, Hina

SRPSKI Blic objavio je veliki tekst o lokalnim izborima u Hrvatskoj, odnosno većinom o političkoj sceni u Zagrebu, a veći dio teksta posvećen je Tomislavu Tomaševiću i Možemo!

"Nakon smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića politička scena u hrvatskoj prijestolnici, i to pred lokalne izbore, izgleda potpuno drugačije. Kampanja se zahuktava, a ankete o raspoloženju glasača pokazuju da Zagreb najvjerojatnije neće osvojiti ni HDZ ni SDP, već nova hrvatska ljevica", započinje tekst s naslovom "NOVI LJEVIČARI U POHODU NA ZAGREB Dugo su ih ignorirali, ali zbog njih sada drhte i Plenković i Milanović" Blic.

"Stvarni cilj ljevice je osvajanje vlasti u Hrvatskoj"

Blic dalje navodi ankete prema kojima Tomašević pobjeđuje pa piše: "Promatrači kažu da bi ta pobjeda bila samo odskočna daska. Stvarni cilj zelene ljevice već godinama je osvajanje vlasti u Hrvatskoj, prije čega moraju SDP poslati u prošlost. A da bi to ostvarili, najprije moraju osvojiti Zagreb, što se sada, kada nema Bandića, ne čini nemogućim."

"Za pokret Možemo! prvi put se pročulo 2006. godine tijekom demonstracija zbog gradnje Hoto centra u Zagrebu. Urbana aktivistička gerila se potom sukobila s Bandićem, prototipom političara protiv kojeg se oni bore.

Posljednjih nekoliko godina, paralelno s jačanjem zelene ljevice širom Europe, platforma je izrasla u pravu političku snagu, sposobnu da ugrozi vladajuću elitu, prije svega SDP koji se često ponaša kao da ima nasljedno pravo na ljevičarski tron.

Previranja na hrvatskoj ljevici počela su prije nešto više od 10 godina kada je Tomašević okupio demonstrante ispred sjedišta SDP-a, najjače parlamentarne stranke ljevice koja se tada spremala da osvoji vlast. Njen lider, sada predsjednik zemlje Zoran Milanović tada se suočio s povicima: 'Lažove!' Milanović ih je, u sebi svojstvenom maniru, nazvao 'bukačima' i 'prodavačima magle', ali taj udarac slijeva nikako nije očekivao - bio je to prvi znak da podrška socijaldemokratima opada", opisuje Blic političku scenu.

O Tomaševiću

Blic je dio teksta posvetio i Tomaševiću, navodeći kako je postao medijska zvijezda.

"Kao 29-godišnji predsjednik Zelene akcije, s megafonom u ruci predvodio je prosvjede početkom prošlog desetljeća tijekom kojih je stekao i 'pritvorski staž' - nekoliko puta je hapšen, a dešavalo se i da noć provede iza rešetaka. Paralelno s aktivističkom karijerom, na postdiplomskom studiju na Cambridgeu stjecao je diplomu iz životne sredine, društva i razvoja.

U školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegovog imena podsjetio na senf Thommy. Njegov otac Smiljan bio je gradski zastupnik desničarskog pokreta Domovina, ali tvrdi da je oduvijek pružao podršku svom sinu. Stric mu je monsinjor Ivo Tomašević, svećenik iz vrha Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, poznati 'bosanskohercegovački integralist, koji često javno kritizira dejtonsku podjelu BiH", opisuje ga Blic.

...

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više