SSSH će naknadno odlučiti o budućnosti sindikalnog zajedništva

PREDSJEDNIŠRVO Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na današnjoj sjednici nije donijelo odluku o raskidanju ili neraskidanju sindikalnog zajedništva, a o tome će odlučiti naknadno, doznaje se iz te sindikalne središnjice.

Predsjednik SSSH-a Davor Jurić za danas je sazvao izvanrednu sjednicu predsjedništva o budućnosti sindikalnog zajedništva jer su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uoči sindikalnog referenduma o Zakonu o radu (ZOR), uz usuglašeni informativni letak o rezultatima pregovora koji je upućen svima, svom članstvu uputili i vlastiti.

Predsjedništvo SSSH-a negativno je ocijenilo odstupanje NHS-a iz sindikalnog dogovora ali nije donijelo odluku o raskidanju ili ne raskidanju sindikalnog zajedništva, rekao je Jurić Hini.

Predsjedništvo će, naknadno, nakon što budu poznati rezultati referenduma o ZOR-u, odlučiti hoće li dobivene podatke koristiti kao zajedničke ili za vlastite potrebe, te o budućnosti sindikalnog zajedništva, najavio je Jurić.

Rezultati trodnevnog referenduma, koji se od danas provodi među sindikalnim članstvom, očekuju se idućega tjedna.

Tijekom referenduma oko 450.000 članova sindikata moći će odgovoriti na pitanje: "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona".

Prema dogovoru sindikalnih središnjica, referendum bi trebao biti valjan ako mu pristupi dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova, dok bi rezultat glasovanja bio obvezujući za sindikate samo ako izmjene ZOR-a negativno ili pozitivno ocijeni natpolovična većina.

Referendum provode SSSH, NHS, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i autonomni sindikati izvan središnjica. U referendumu ne sudjeluje Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

Pročitajte više