Stalno vijeće OESS-a razmatralo izvješće o Hrvatskoj

IZVJEŠĆE o Hrvatskoj, koje je Stalnom vijeću OESS-a u četvrtak podnio voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, najpozitivnije je do sada a rasprava o njemu protekla je u konstruktivnom tonu, ocjena je iz diplomatskih izvora u OESS-u.

Predstavnici EU, SAD-a, Ruske Federacije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore ustanovili su da je Hrvatska u proteklih 6 mjeseci učinila uspješne pomake a posebice su istaknuli važnost koju, za daljnju normalizaciju stanja u regiji, ima nedavni posjet premijera Ive Sanadera Beogradu.

Također je ukazano na potrebu nastavka rada, zajedno s Misijom OESS-a, na pitanjima koja su u središtu Vladinih projekata, a to su povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, potpuna realizacija obveza iz Ustavnog zakona o pravima manjina te suradnja s Haškim sudom.

EU i SAD upozorile su na otvoreno pitanje odbjeglog generala Ante Gotovine koje bi se trebalo riješiti što prije kako bi se uklonila i posljednja zapreka u dobivanju pozitivne ocjene za suradnju Hrvatske s Haškim sudom.

Američko izaslanstvo upozorilo je i na to da je bilo slučajeva u kojima su novinari zbog klevete osuđeni na zatvorske kazne, što drže neprihvatljivom praksom.

"Vjerujem da je izvješće Misije, kao i ono što se čulo u raspravi na Stalnom vijeću, na neki način početak onog razdoblja u kojem će se moći reći da je Hrvatska ostvarila većinu ciljeva iz nadležnosti Misije OESS-a u Hrvatskoj", izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralna pitanja Tomislav Vidošević.

Dodao je da je to zasigurno najbolje izvješće o napretku Hrvatske da je glavna značajka ocjena o dobroj suradnji Vlade i Misije OESS-a. Trend smanjenja Misije potvrđuje napredak koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju međunarodnih obveza, rekao je Vidošević te naglasio odlučnost Vlade za ostvarenje svega što su zajednički ciljevi hrvatske Vlade i Misije OESS-a.

Pročitajte više