Staničić: Odnosi RH i SCG "iznenađujuće dobri"

Politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Srbije, odnosno državne zajednice Srbije i Crne Gore, "iznenađujuće su dobri", izjavio je hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić, koji je u srijedu posjetio regiju Valjeva.

"Uspjeli smo nadići boljke iz prošlosti i sada se Srbija i Hrvatska sve više okreću budućnosti", kazao je Staničić, ističući da je vanjskotrgovinska razmjena SCG i Hrvatske u 2004. godini dosegla 440 milijuna američkih dolara.

"Izvoz hrvatske privrede u SCG je u prošloj godini, u usporedbi s 2003. godinom, porastao za 50 posto, dok je uvoz proizvoda iz SCG veći za 84 posto", kazao je Staničić na konferenciji za novinare u Valjevu, te dodao da bi se na osnovu privrednih potencijala dvije zemlje i dobrih političkih odnosa obim razmjene mogao povećati tri puta.

Cilj posjeta Valjevu, kako je kazao Staničić, bila je procjena mogućnosti privrede regije Kolubara, Mačva i Podrinje, kako bi uskoro došlo i do konkretnih dogovora o suradnji zainteresiranih kompanija iz obje države.

Nakon razgovora s dužnosnicima Skupštine općine Valjevo i Regionalne privredne komore za Kolubarski i Mačvanski okrug, hrvatski su se diplomati sastali s poslovodstvom kompanije "Krušik", s kojim su razgovarali o mogućoj suradnji u zajedničkim izvoznim poslovima namjenske proizvodnje "Krušika" i hrvatske vojne industrije.

Osnova za to su zajednički poslovi u nekadašnjoj SFRJ, u kojoj su tvornice namjenske proizvodnje bile raspoređene u svim republikama, dok se finalna montaža gotovih proizvoda obavljala u pojedinim centrima vojne industrije, među kojima su bili i valjevski "Krušik" i "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda.

(Hina) xttag ydv

Pročitajte više