Staničić: Posjet hrvatskog premijera - povijestan

SUSRET hrvatskog premijera Ive Sanadera s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem je povijestan zbog vrlo važnih dokumenata koji su potpisani, ali i zbog atmosfere i rezultata koji će nakon posjeta slijediti, izjavio je hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić.

"Ključni trenutak je potpisivanje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u SCG i crnogorske manjine u Hrvatskoj", kazao je veleposlanik Staničić za beogradski dnevnik "Danas" od srijede, naglasivši da je "sama simbolika posjeta značajna".

"To je prvi službeni posjet hrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori; u obratnom smjeru nije bilo posjeta te vrste. On dolazi u vrijeme kad su dvije države spremne učiniti veliki iskorak u razvoju bilateralnih odnosa i u trenutku kad više nema zapreka da se odnosi u svakom pogledu, političkom, gospodarskom, kulturnom, mogli bolje razvijati", kazao je hrvatski veleposlanik, dodajući da su spomenuta sva otvorena pitanja i da je "dogovoren način njihova rješavanja".

"Politička poruka svih sudionika u razgovorima je da se Hrvatska i SCG ne smiju opterećivati prošlošću, nego razvijati odnose u svim područjima, rješavati istodobno sva otvorena pitanja", smatra Staničić. On je istaknuo da je potaknut nastavak rada međudržavnog povjerenstva s ciljem da se identificira međudržavna granica, da je dogovorena suradnja u sklopu atlanskih integracija, te rečeno da su Hrvatska i SCG "zrele države koje mogu svoje odnose rješavati same, bez međunarodnog tutorstva".

Vraćanje zemljišnih knjiga i dokumentacije odnesene iz Dvora na Uni je "velika gesta", kao i vraćanje zbirke knjiga franjevačkog samostana u Vukovaru, kazao je veleposlanik Staničić, dodajući da je dogovoren i način postupanja oko započinjanja transfera osuđenika za ratne zločine "što je iznimno pozitivno".

Pročitajte više