Stanje u Iraku nepromijenjeno - nove žrtve i otmice

Stanje u Iraku nakon prvih višestranačkih izbora od pada režima Sadama Huseina istovjetno je situaciji i prije 30. siječnja, pa je nasilje i dalje konstanta u iračkoj svakodnevnici, javljaju svjetske agencije u petak.

U petak je na ulicama Bagdada, intervjuirajući prolaznike kod bagdadskog sveučilišta, oteta talijanska novinarka Giuliana Sgrena koja je izvještivala za Il Manifesto. Otmičari su prisilili njezinog vozača da zaustavi vozilo nakon čega su ga istjerali zajedno s iračkim novinarom i odvezli se u vozilu sa Giulianom Sgrenom. Diplomatski su izvori potvrdili da je oteta talijanska državljanka, javlja AFP.

Isti dan je u napadu pobunjenika na irački vojni konvoj ubijeno šest vojnika. Do napada je došlo 65 kilometara sjeverno od južnog grada Diwaniya, piše Reuters.

Francuski dnevni list Le Figaro istovremeno je objavio da američke snage od studenoga drže u zatočeništvu trojicu francuskih državljana koji su se borili na strani iračkih pobunjenika. Pozivajući se na anonimni diplomatski izvor, Le Figaro izvješćuje da je Pariz već kontaktirao Bagdad u vezi svojih državljana koje je za borbu u Iraku u Francuskoj regrutirala Islamska mreža. Pariz tvrdi da je ta organizacija razbijena, a Chehkou Diakhabi, Peter Cherif i treći, neidentificirani muškarac, zarobljeni su, najvjerojatnije, u akciji američkih snaga u Falluji

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više