Steinbeck uz pomoć Oprah nadmašio prodaju Hillary Clinton

UzZ POMOĆ ponovno pokrenutog kluba knjiga Oprah Winfrey, "Istočno od raja" Johna Steinbecka potisnula je "Living History" Hillary Rodham Clinton na treće mjesto ljestvice najbolje prodavanih knjiga prema nedavnim podacima lista USA TODAY.

Iako je to izniman uspjeh za knjigu koja je prvi put izdana 1952. godine, "Harry Potter i velered Feniksa" autorice J.K. Rowling još uvijek je na prvom mjestu, premašivši prodaju "Istočno od raja" za čak 18 puta, objavio je BBC.

Gledatelji Oprah Winfrey "imaju povjerenja u njezine preporuke", kaže Susan Petersen Kennedy, predsjednica kuće Penguin Group koja izdaje "Istočno od raja" kao džepno izdanje.

"Winfrey radi izniman posao... Postoji nešto jako američko u Steinbecku i nešto jako američko u Oprah Winfrey, u najboljem smislu te riječi", tvrdi ona. Kennedy kaže da Winfrey stvara zajednicu čitatelja koji vjeruju da njihovi životi mogu biti obogaćeni i ispunjeniji kroz knjige.

Smještena u kalifornijskom Salinas Valley prije Prvog svjetskog rata, Steinbeckova priča o dva brata, nevjernoj ženi, smrti i očaju tiska se u gotovo 1,2 milijuna primjeraka (počela je 18. lipnja sa 600 tisuća primjeraka).

Iako se prodaje iznimno brzo, i ostale Penguinove knjige s liste Oprahinog kluba knjiga dobro su se prodavale (knjiga Mary McGarry Morris, "Songs in Ordinary Time", odabrana u lipnju 1997., prodana je u 1,3 milijuna primjeraka).

Godišnje se "Istočno od raja" obično proda u 40-50.000 primjeraka. Steinbeckov roman "O miševima i ljudima" proda se u 400.000 kopija, "Plodovi bijesa" u 150.000.

Autorov sin Thomas Steinbeck i Steinbeckova unuka vlasnici su autorskih prava na Steinbeckova djela, no postoje i drugi nasljednici koji dijele profit od prodaje knjiga.

(Hina) pgo bnš

Pročitajte više