Steiner: Naftna kompanija Ina vraća se na kosovsko tržište

HRVATSKA naftna kompanija INA vraća se na kosovsko tržište, a uskoro će se razgovarati i o pravnim modalitetima njezina povratka, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare šefa misije UN-a na Kosovu Michaela Steinera i savjetnika hrvatskog predsjednika Esada Prohića.

Predstavnici Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) u utorak su razgovarali i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, te s više članova Vlade.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu pozdravio je povratak INA-e na kosovsko tržište. Povratak INA-e značio bi i otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Steiner.

Prohić je istaknuo da je Steiner zadovoljan modelom koji INA predlaže za povratak na kosovsko tržište. INA predlaže model koji je legalan, transparentan i koji će prije svega ići u korist Kosova, kazao je Prohić, napominjući da će se to finalizirati u razgovorima koji će uslijediti.

Prohić je objasnio da se radi o višefaznom modelu povratka i u ovom trenutku o povratku na tržište, a ne ulasku u vlasništvo.

INA je prije rata na Kosovu imala 28 benzinskih crpki i skladište, ukupne vrijednosti oko 30 milijuna eura.

Steiner je kao tri prioriteta Misije UN-a na Kosovu u ovoj godini istaknuo borbu protiv kriminala, uspostavu multietničkog društva, te unapređenje gospodarstva, jer je visoka stopa nezaposlenosti jedan od najvećih problema na Kosovu.

Stoga je važna tema razgovora s predstavnicima drugih država unapređenje trgovine i investicija, kazao je.

Steiner je istaknuo da se interes Misije UN-a na Kosovu slaže i s hrvatskim interesom intenziviranja ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i razgovarat će se i o slobodnoj trgovini, zaštiti ulaganja, kao i o kulturnoj suradnji.

Steiner je na konferenciji također izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prihvatio njegov poziv da posjeti Kosovo.

Pročitajte više