NEVRIJEME DILJEM ZEMLJE Snijeg, kiša i vjetar stvaraju probleme, evo kada će se vrijeme smiriti

Foto: FAH

ZBOG prometne nesreće na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Ravne Gore u tunelu Čardak u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom usporeno.

>> TJEDNA PROGNOZA Stiže novo zahlađenje, ali i snijeg - meteorolozi otkrili gdje će ga pasti najviše

Samo za osobna vozila, zbog vjetra, otvorene su:

- dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnom cestom DC3);
-  dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocike (I. skupina vozila), a na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici. Zimski su uvjeti (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu) na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) na dionici Zdihovo-Vrbovsko-Delnice-Kikovica. U Lici zimski su uvjeti na državnoj cesti DC1 na dionicama Vaganački most-Korenica i Udbina (Ondić)-Gračac i na državnoj cesti DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, te na nekim županijskim i lokalnim cestama.

Trenutno nema slobodnog smjera za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama kroz Gorski kotar, dok je kroz Liku moguće voziti autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče koja je otvorena za sve skupine vozila. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto trenutno je moguće voziti autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče do čvora Žuta Lokva, državnom cestom DC23 od Žute Lokve do Senja te Jadranskom magistralom (DC8) od Senja do Rijeke.

U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Kada će se vrijeme smiriti?

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u noći na utorak i u utorak prijepodne bit će pretežno oblačno, ponegdje s kišom, a u unutrašnjosti sa susnježicom i snijegom. Slijedi postupno razvedravanje sa zapada, a oblačno s kišom još mjestimice na krajnjem jugu te sa snijegom u istočnoj Hrvatskoj.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, samo na jugu još istočnjak i jugo. Bura će slabjeti prema kraju dana.

U srijedu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz više oblaka mjestimičnog slabog snijega može biti osobito u četvrtak, a na Jadranu ponegdje malo kiše u četvrtak i petak. Vjetar na kopnu većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni, na istoku istočni.

Stabilnije vrijeme očekuje se u danima vikenda.

Pročitajte više