Štimac-Radin: Za ravnopravnost žena Hrvatska u zakonodavstvu učinila iskorak

Hrvatska je za ravnopravnost spolova učinila pozitivan iskorak u području zakonodavstva i institucionalnih mehanizama, a poseban napredak učinila je u području političke participacije žena pa je po broju zastupnica u parlamentu (25 posto) i iznad europskog prosjeka (18 posto), rekla je danas na konferenciji za novinare predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena ŠtimacRadin. L

Predstavljajući ocjene, preporuke i zaključne komentara UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, danog kao odgovor na hrvatsko izvješće o položaju žena od 1998. do 2004., Štimac-Radin je rekla kako je "ne samo potvrđeno da Hrvatska nema seksističke zakone nego je i pohvaljena zbog zakonodavnih promjena učinjenih na uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama".

"Ti zaključci UN-ova Odbora najbolji su demanti tvrdnji koje su se pojavljivale u medijima, kao primjerice naslov Hininog teksta 'Odbor UN-a kaže da Hrvatska još ima seksističke zakone', rekla je Štimac-Radin.

Hrvatska ima 25 posto zastupnica u parlamentu, dok je europski prosjek 18 posto. Također, Hrvatska ima i 30 posto žena u Vladi. Međutim, problem je zastupljenost žena-političarki na lokalnoj razini, što se, rekla je, može popraviti već na predstojećim lokalnim izborima.

Štimac-Radin je 18. siječnja u New Yorku na zasjedanju UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena predvodila hrvatsko izaslanstvo koje je podnijelo drugo i treće nacionalno izvješće za razdoblje od 1998. do 2004. o stanju ženskih prava.

UN-ov Odbor je Hrvatskoj najviše zamjerio što nema dovoljno informacija o ženama pripadnicama nacionalnih manjina i ženama s invalidnošću, rekla je Štimac-Radin dodajući da su toga svjesni i da će raditi na rješavanju tih pitanja.

Od Hrvatske se traži temeljita primjena zakona i zamjera joj se da su žene nedovoljno upoznate sa svojim zakonskim pravima te nepostojanje statističkih podataka u odnosu na spol. UN-ov Odbor zabrinut je i zbog visoke stope nezaposlenosti žena i diskriminacije žena pri zapošljavanju, te spolnih stereotipa u udžbenicima, obiteljskog nasilja te se s tim u vezi preporuča edukacija sudaca i policajaca, rekla je Štimac-Radin.

UN-ov Odbor posebno je zabrinut za položaj žena Romkinja, navela je dodajući da nažalost to nije samo problem Hrvatske već i cijele EU.

Predstojnica Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner rekla je da je dio izvješća koje se odnosi na Rome potpuno neprihvatljivo te da su ga demantirale i dvije krovne romske udruge. Objasnila je da su ga sačinile djelatnice Centra za prava Roma iz Budimpešte koje je dva dana boravile u Hrvatskoj i zbog pogrešnog prijevoda pojam zdravstveno-spolne higijene vezan za suzbijanje AIDS-a i spolne bolesti shvatile kao da se Romkinje prisiljava na pranje.

Štimac-Radin osvrnula se i na izvješće o diskriminaciji žena u Hrvatskoj koje su kao Izvješće u sjeni UN-ovom odboru podnijele predstavnice ženskih nevladinih udruga B.a.B.e. i Centar za ženske studije.

Začuđena sam njihovom "političkom kratkovidnošću", jer je potrebno istaknuti taj pozitivan iskorak koji je država, a ne jedna, druga ili treća Vlada od 1998. do 2004. učinila u poboljšanju položaja žena, navela je. Smatra da su tako kritički istupile jer su B.a.B.e. zatražile konzultativni status u UN-u koji bi im, navela je, puno toga donio.

Međutim, Izvješće UN-a o položaju žena u Hrvatskoj samo po sebi demantira ženske nevladine udruge s kojima Vladin Ured inače jako dobro surađuje, rekla je Štimac-Radin.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više