Stjepan Kljujić sutra svjedoči protiv Miloševića

PREDSJEDNIK Republikanske stranke i nekadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić u utorak će kao svjedok optužbe dati iskaz na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), najavio je u ponedjeljak tužitelj Geoffrey Nice.

Stjepan Kljujić, koji je kao predsjednik HDZ-a BiH bio hrvatski član Predsjedništva BiH nakon prvih višestranačkih izbora 1991., treći je državnik s prostora bivše Jugoslavije koji svjedoči na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Prije njega u Den Haagu su svjedočili hrvatski predsjednik Stipe Mesić i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

Glavni tužitelj u procesu Geoffrey Nice najavio je da će tijekom svjedočenja Kljujića u dokazni materijal uvesti više dokumenata i transkripata tajno prisluškivanih razgovora.

Glavno ispitivanje Kljujića trebalo bi, po Niceovoj najavi, biti dovršeno sutra a u srijedu će ga protuispitivati optuženi Milošević, koji se u postupku brani sam.

U četvrtak i petak je pauza na suđenju Miloševiću i na drugim suđenjima, zbog održavanje Plenarne sjednice sudaca ICTY-a.

Pročitajte više