Stjepko Težak: Neka se Hrvati jednom dogovore za jedan pravopis

OČEKIVAO sam, kad dođe naša neovisna država Hrvatska, da će se sve dileme oko jezika riješiti, ali na žalost to se nije dogodilo, izjavio je hrvatski jezikoslovac Stjepko Težak.

U razgovoru za najnoviji broj Katoličkoga tjednika "Glasa Koncila", Težak napominje kako s državnog stajališta treba organizirati "zaštitu i proučavanje hrvatskog jezika" te da je protiv toga da to bude ured "žandarskog načina djelovanja".

"Smatram da bi to trebao biti ured koji će ljudima davati savjete, upozoravati na negativnosti, predlagati znanstveno istraživanje jezičnih potreba", rekao je.

Primijetio je kako resorno ministarstvo koje je prije deset godina odobrilo pravopis skupine autora - Babića, Finke i Moguša, kao jedini za uporabu u osnovnim i srednjim školama, "ne poštuje taj svoj propis jer odobrava udžbenike koji se pišu čak i po novosadskom pravopisu".

Podsjeća na propis kojim se ne dopuštaju nehrvatski nazivi trgovina, te upozorava kako je, unatoč tomu, mnoštvo engleskih naziva.

"Ako je to pravna država i ako postoje zakoni i propisi, treba ih se svatko držati", ističe Težak.

Na upit vodi li država brigu o jeziku kao strateškom interesu, Težak je odgovorio kako se, na žalost, ne vodi briga za promicanje hrvatskoga jezika onako kako bi to trebalo.

Po njegovim riječima, sam "pravopis stvar je dogovora". "Unatoč svim problemima, neka se Hrvati jednom dogovore za jedan pravopis koji će trajati barem 50 godina. Ako se engleski pravopis ne mijenja stotinama godinama, zašto bi se naš mijenjao svaki čas?" napominje.

Za standardni jezik u medijima Težak je rekao da nam "nije na visini".

"Svi ga učimo i trebamo ga učiti", istaknuo je dodavši kako bi škola morala poklanjati malo više pozornosti tomu, a političari i svi koji su često u medijima moraju paziti na hrvatski standardni jezik.

Pročitajte više