Video - Milanović: Nema tajminga, DORH mora uvijek raditi svoj posao

"NE ŽELIMO likovati, ali očito je da je DORH našao dovoljno argumenata za pokretanje istrage. Vrijeme pokretanja istrage je nebitno, DORH ukoliko ima dokaza mora pokrenuti istragu", kazao je Zoran Milanović na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao istragu protiv HDZ-a.

"Pozivam DORH da radi svoj posao, da ga radi stalno i da ne kalkulira, bez obzira što god bilo u pitanju i tko god bio u pitanju", izjavio je Milanović. Iz konferencije za novinare predsjednika SDP-a može se iščitati da se oporbena koalicija u svojoj kampanji neće fokusirati na istragu protiv HDZ-a.

"Ovo što se događa HDZ-u je bez presedana i činjenica je da je zbog toga marginalizirana javna rasprava o većini bitnih pitanja u Hrvatskoj. Izbori su blizu, a mi ćemo se i dalje boriti za javni prostor i govoriti o bitnim stvarima, pa građani neka čuju što čuju", kaže Milanović.

"Ovo nije dan kada smo dobili izbore"

Novinari su šefa SDP-a pitali može li nakon današnjeg dana reći da je Kukuriku koalicija već upisala pobjedu na izborima. "Ne, ovo nije dan kada smo dobili izbore. Izbori su najveći događaj u demokraciji i nisu gotovi sve dok se ne prebroje glasovi i dok se ne objave službeni rezultati", oprezno će Milanović.

Samu istragu protiv HDZ-a nije želio komentirati, kazavši da mu nije poznato ništa više od onog što je pročitao u medijima. "DORH očito smatra da ima kvalitetne dokaze, a ti bi dokazi trebali voditi prema optužnici. Na kraju dolazi sudska presuda. To je sve što bi se za sada usudio reći o tome", kaže Milanović. Mladen Bajić, tvrdi Milanović, obavlja težak i odgovoran posao čiji je ishod često neizvjestan. "DORH mora uvijek raditi po zakonu. Za državnog odvjetnika ne postoji politika, nema tajminga", kaže Milanović.

"SDP nema tajne račune"

Jadranki Kosor je šef SDP-a poručio da nije trebala na svojoj press konferenciji govoriti o navodnim tajnim računima SDP-a. "To je posao policije i državnog odvjetništva. SDP nema tajne račune, ima legalne račune, koje je uvijek imao. Razumijem da je dio političke borbe da se na drugoga pokuša svaliti jednaka razina odgovornosti. Građani su na kraju ti koji će procijeniti je li to razina na kojoj se vodi politika. Mi HDZ-u ništa nismo pakirali, naša savjest je čista", kaže Milanović.

I HSU primao novac iz crnih fondova?

Novinari su prvog čovjeka Kukuriku koalicije upoznali i s neslužbenim informacijama da je iz HDZ-ovih crnih fondova novac primao i HSU, danas jedan od SDP-ovih partnera. "Prvi put čujem za to. Ne mogu to sada komentirati. Ako bude dodatnih informacija na tu temu, naravno da ću morati dati svoj komentar, ali ne mogu nekome imputirati odgovornost samo na osnovu ovoga što čujem od vas", zaključuje Milanović

Pročitajte više