Sto godina nakon smrti Ibsen ponovno na ulicama Osla

PLOČNICI u Oslu, kojima je Henrik Ibsen često prolazio, uskoro će se ukrasiti navodima iz djela glasovitog norveškog dramatičara urezanima u asfalt, prigodom obilježavanja stote obljetnice njegove smrti, priopćila je Ibsenova zaklada u ponedjeljak.

"Zamisao je da se napravi Ibsenova staza tako da se s nekoliko navoda označi put kojim je obično prolazio", kazao je direktor Ibsenove zaklade Oeivind Johansen.

Nogostup od njegove kuće, koja je danas pretvorena u muzej, do Grand Cafea, kamo se povlačio u vrijeme ručka, i do Nacionalng kazališta, resit će rečenice iz Ibsenovih djela na norveškom jeziku koje će se ugraditi pomoću metalnih slova.

Budući da je poticaj čitanju Ibsenovih djela među norveškom mladeži jedna od glavnih zadaća ovog pothvata, školskoj je djeci pripala čast da izaberu rečenice koje će ostati budućim naraštajima.

Projekt na kojemu rade dva švedska umjetnika, koji su izabrane dijelove švedskog pisca Augusta Strindberga već ovjekovječili na pješačkim stazama u Stockholmu, trebao bi se dovršiti do 2006., godine obilježavanja Ibsenove smrti.

Norveški dramatičar rođen je u Skienu 1828., a umro u Oslu 1906. godine. Među najpoznatijim njegovim djelima su nescenična dramska poema "Peer Gynt" iz 1867. te iz ciklusa društvenih drama "Lutkina kuća" (1879.), poznatija pod naslovom Nora, i "Sablasti" iz 1881. godine. Prema sudu mnogih najbolja njegova drama je "Hedda Gabler", nastala 1890. godine.

Pročitajte više