Što točno Amerikanci imaju protiv Huaweija?

Foto: EPA

DONALD Trump će, ako je vjerovati najnovijim medijskim izvještajima, ovih dana potpisati kontroverznu izvršnu uredbu kojom će de facto zabraniti američkim tvrtkama poslovanje s kineskim Huaweijem.

>> Reuters: Čeka se potpis Trumpa, zabranit će Huawei u SAD-u

Huawei je, podsjetimo, već dulje na udaru američkih optužbi da ignorira sankcije Iranu, da pokušava ukrasti poslovne tajne od poslovnih partnera i, najvažnije, da telekomunikacijske mreže koje je izgradio na Zapadu izlaže opasnosti od kineske špijunaže. 

Do posebnog zaoštravanja došlo je kad je u Kanadi, na zahtjev SAD-a, 1. prosinca prošle godine uhićena potpredsjednica Huaweija i kći vlasnika te tvrtke Meng Wanzhou zbog optužbi za zavjeru kojom je prevarila banke kako bi nehotice prekršile američke sankcije protiv Irana. Meng je puštena uz jamčevinu i trenutno se nalazi u svojevrsnom kućnom pritvoru dok sud ne odluči o njezinom izručenju SAD-u.

SAD je također podignuo optužnicu protiv tvrtke kako zbog bankovne prevare, tako i zbog krađe tehnologije. Slučaj je izazvao diplomatski sukob između SAD-a odnosno Kanade i Kine, koja je optužila ove zemlje za "lov na vještice" protiv njene tvrtke. Uz to, Kina je nakon toga bila uhitila nekoliko kanadskih državljana, što su kritičari procijenili kao odmazdu za uhićenje Meng.

SAD je već zabranio Huaweiju sudjelovanje na javnim natječajima, a nedavno je pozvao i zemlje saveznice da toj tvrtki zabrane sudjelovanje u postavljanju 5G mobilne mreže zbog sigurnosnih rizika.

SAD traži od saveznika bojkot Huaweija, poslušali ih samo Australija, Novi Zeland i Japan

No jedine zemlje koje su zasad poslušale SAD i isključile Huawei iz rada na 5G mreži su Australija, Novi Zeland i Japan. Nijedna europska zemlja zasad nije učinila isto unatoč američkim diplomatskim naporima, no neke su zemlje poslale signale da razmišljaju o takvoj zabrani, uključujući Njemačku i Veliku Britaniju.

"Sad upravo nije vrijeme za kolebanje. Bi li ona (Margaret Thatcher, koju je citirao) dopustila Kini da kontrolira internet budućnosti?" opomenuo je američki državni tajnik Mike Pompeo britansku premijerku Theresu May prilikom posjeta Londonu prošlog tjedna.

Zbog čega točno SAD traži bojkot Huaweija i jesu li utemeljene njihove optužbe o opasnosti koja dolazi od uređaja ovog kineskog diva, koji je lani prestigao američki Apple po prodaji mobitela?

Glavna je optužba da Huawei može ugraditi, ili već ugrađuje, takozvana stražnja vrata (backdoor) u svoju opremu, što mu daje skriveni zaobilazni pristup i omogućuje špijunažu od strane komunističkog kineskog režima. 

Nadalje, američke vlasti tvrde da kineski zakon obvezuje Huawei da surađuje s državnim obavještajnim službama, kao i da Huawei krade intelektualno vlasništvo tvrtki s kojima surađuje. Neprepoznatljivi malware mogao bi biti ubačen u Huaweijeve uređaje, upozorio je američki demokratski senator Mark Warner, a telefonski razgovori mogli bi biti preusmjereni preko Kine te bi se tako prikupljale informacije.

Direktor američke Savezne komisije za komunikaciju (FCC) Ajit Pai također je pred Kongresom posvjedočio kako smatra da je Huawei prijetnja nacionalnoj sigurnosti zbog navedenog zakona o suradnji s obavještajnim službama.

Ipak, belgijska agencija za cybersigurnost priopćila je prošlog mjeseca da nije pronašla "tehničke indikacije koje bi upućivale u smjeru prijetnje od špijunaže" od strane Huaweija, prenosi Reuters.

Vodafone još 2011. pronašao "ranjivosti" u opremi koju je kupio od Huaweija

S druge strane, Bloomberg News je prije dva tjedna objavio da je Vodafone 2011. pronašao "ranjivosti" na opremi kojom ga je opskrbio Huawei, što je uskoro priznao i kineski div. Britanska (i najveća europska) mobilna tvrtka otkrila je upravo dotična "stražnja vrata" (backdoor) u softwareu koja su mogla dati Huaweiju nedozvoljeni pristup Vodafoneovoj fiksnoj internetskoj mreži u Italiji. 

Vodafone je zatražio od Huaweija da ukloni stražnja vrata iz kućnih internetskih routera 2011. Huawei mu je garantirao da je problem riješen, ali Vodafone je daljnjim testiranjem otkrio da ranjivosti nisu uklonjene. Štoviše, pronašao je stražnja vrata i u dijelovima svoje mreže poznatima kao optički uslužni čvorovi (optical service nodes) i prolazi broadband mreže (broadband network gateways).

Stražnja vrata, odnosno backdoor, u cybersigurnosnoj terminologiji su metoda zaobilaženja sigurnosne kontrole kako bi se pristupilo računalnom sustavu ili enkriptiranim podacima. Developeri ih kreiraju za lakše održavanje sustava, ali hakeri ih mogu iskoristiti za cybernapade. U slučaju Vodafonea, odnosno Huaweija, izložena su bila i osobna računala i kućne mreže mušterija, prema internim Vodafoneovim dokumentima.

Ugrađuje li Huawei namjerno "stražnja vrata" u svoje uređaje?

Iako i Huawei i Vodafone tvrde da će problem uskoro biti riješen, otkriće daje dodatni materijal Amerikancima koji tvrde da Huawei predstavlja opasnost zbog mogućnosti špijunaže. Ovo je inkriminirajući dokaz koji Zapad, prvenstveno SAD, već godinama traži, piše Washington Post.

Huawei, pak, inzistira na tome da ne kreira stražnja vrata i da nije pod kontrolom režima u Pekingu. Vodafone također inzistira na tome da podaci nisu bili kompromitirani.

"Nije neuobičajeno da operateri treće stranke otkriju ranjivosti u opremi od strane dobavljača... Ako ranjivost postoji, Vodafone surađuje s tim dobavljačem kako bi je brzo ispravio", priopćili su iz britanske tvrtke.

Međutim, ranjivosti su pronađene i drugdje u Europi, a Vodafone je nastavio suradnju s Huaweijem prvenstveno zbog njegovih povoljnih cijena. Vodafone i druge zapadne telekomunikacijske tvrtke s jedne strane imaju interes da njihove mreže ostanu sigurne, no s druge strane žele i da Huaweiju kao najpovoljnijem ponuđaču ne bude zabranjeno sudjelovanje u natječajima, što baca određenu sumnju na njihove garancije. 

Dapače, upravo bi ovo mogao biti razlog zbog kojeg telekomunikacijski direktori umanjuju rizik, pa čak i brane Huawei. Novac je moćan poticaj.

>> Zašto Zapad ratuje protiv Huaweija?

Kina bi u budućnosti mogla isključivati automobile i pametne uređaje na daljinu?

Britanski ministar unutarnjih poslova Gavin Williamson smijenjen je 1. svibnja nakon što ga je premijerka May okrivila za curenje informacija u medije sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prema tim informacijama, May namjerava dati Huaweiju ulogu u implementaciji 5G mobilne mreže u Velikoj Britaniji unatoč zahtjevu SAD-a.

A kako ovog tjedna javlja britanski Daily Telegraph, pozivajući se na bivšeg sigurnosnog savjetnika ministarstva obrane Petera Varnisha, kineski režim bi teoretski mogao isključivati automobile i kućanske uređaje iz 5G mreže ako se Huaweiju dozvoli sudjelovanje u njenom postavljanju. 

5G, što je kratica za petu generaciju mobilne komunikacije, nudit će daleko veće brzine veze od današnjih te će, barem u teoriji, s vremenom povezati milijune pametnih uređaja, uključujući kućanske naprave poput hladnjaka, samovozeće automobile, dronove, robote u tvornicama i druge u "internet stvari" (internet of things).

U Poljskoj je nedavno također uhićen jedan zaposlenik Huaweija pod optužbom da je špijunirao za kinesku vladu. Huawei ga je otpustio i porekao ikakvu umiješanost u njegova navodna nedjela.

Što se najave američke zabrane tiče, valja ipak napomenuti da su mediji već nekoliko puta pisali o tome. Wall Street je još u svibnju prošle godine naveo da se razmatra takva izvršna uredba, Reuters je u prosincu pisao da Trump razmišlja o njoj, a drugi američki mediji u veljači ove godine također su izvještavali da će biti potpisana vrlo skoro. Stoga je lako moguće da ni ovaj put, unatoč najavama, od svega neće biti ništa.

Pročitajte više