Strane agencije o najnovijem incidentu između Slovenije i RH

STRANE agencije izvješćuju o najnovijem graničnom incidentu između Hrvatske i Slovenije, koji se u srijedu dogodio u blizini graničnog prijelaza Plovanija kada je hrvatska policija na nekoliko sati privela 12 slovenskih političara koji su odbili policajcima pokazati osobne isprave.

Njemačka novinska agencija dpa navodi da je privođenje slovenskih političara "izazvalo oštru reakciju Slovenije", te dodaje da su slovenski političari nakon pet sati pušteni iz pritvora.

Agencija navodi da su među pritvorenima bili i članovi slovenskog parlamenta Janez Podobnik i Ivan Božič, te da je Slovenija zbog toga odmah uložila protest hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i pozvala svog veleposlanika u Zagrebu na konzultacije.

Njemačka agencija, pozivajući se na hrvatsku televiziju, navodi da je hrvatska policija tijekom privođenja slovenskih političara primijenila silu pri čemu je Podobnik lakše ozlijeđen.

Dpa navodi i riječi slovenskog premijera Antona Ropa koji je privođenje nazvao "neprihvatljivim i ne-europskim", te dodao da je taj čin uperen "ne samo protiv Slovenije već i protiv EU-a".

"Politički analitičari iz obje države kažu da bi ovaj granični incident mogao biti promidžbeni trik prije parlamentarnih izbora koji će se 3. listopada održati u Sloveniji", ističe dpa te navodi da dvije "države imaju brojna neriješena pitanja, ali većinom zbog nekoliko spornih područja uzduž granice".

Agencija podsjeća da je i u prošlosti bilo graničnih incidenata između Zagreba i Ljubljane, te zaključuje da su "sve dosada ti incidenti bili minorni i nisu uključivali ozlijeđene".

Francuska novinska agencija France presse također izvještava o ovom incidentu, donoseći uglavnom pojedinosti incidenta i razvoj događaja.

"Slovenija i Hrvatska, od proglašenja svoje nezavisnosti 1991. godine, nisu bile u stanju riješiti svoje sukobe u vezi zajedničke granice dugačke 680 kilometara", navodi France presse.

Slovenski tisak u izdanjima od četvrtka najavljuje da će ovaj najnoviji incident između Zagreba i Ljubljane dodatno zaoštriti hrvatsko-slovenske odnose, ali i ojačati poziciju Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika na predstojećim parlamentarnim izborima.

Slovenski tisak dosta pažnje posvećuje pitanju kako će se incident na granici, koji su u elitnom terminu prenosile slovenske televizijske postaje, odraziti na rezultate predstojećih slovenskih parlamentarnih izbora.

Janez Podobnik i članovi njegove stranke u srijedu su "od hrvatske iracionalne politike" dobili "najljepši dar koji su mogli dobiti" pred skorašnje izbore, navodi u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" Igor Mekina, koji tvrdi da će među slovenskim biračima Podobnik, zbog slika oko uhićenja, dobiti auru mučenika i borca za slovenska prava koja se može usporediti samo s onom koju je u Sloveniji pridobio Janez Janša nakon što ga je 1988. godine uhitila nekadašnja jugoslavenska vojska.

Unatoč svemu, navodi list, incident je pogoršao i onako "užarene" odnose dviju države u zadnjih nekoliko mjeseci i ne treba se tješiti da će se to smiriti nakon izbora.

"Iako nema sumnje da će se odnosi nakon incidenta do određene mjere smiriti, već je i sama vijest o pozivu slovenskom veleposlaniku na konzultacije u Ljubljanu i teške kritike koje su iz vrha slovenske vlade upućene na račun hrvatskog ponašanja znak jednog mračnijeg razdoblja u odnosima Slovenije i Hrvatske", piše Mekina.

Pročitajte više