Strani mediji o Milanoviću: Novi predsjednik nije se proslavio kao premijer

Foto: Damir Sencar/Hina/PIXSELL

INAUGURACIJA predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za sada nije izazvala veći interes u stranim medijima. Postoje tek neke agencijske vijesti i članci na regionalnim portalima na engleskom jeziku.

Reuters je objavio vijest u kojoj se ističe kako se Milanović u govoru suprotstavio populističkom gledanju na problem poput klimatskih promjena te izrazio podršku znanstvenoj istini.

Reuters: Istina i politička volja

“Za razliku od njegovih četvero prethodnika, Milanović je odlučio organizirati inauguralnu ceremoniju ne na Markovom trgu pred zgradama vlade i sabora, već manju ceremoniju u svom uredu na brdu s pogledom na Zagreb”, navodi se u članku Reutersa.

Ističu da je Milanović napomenuo kako su “istina i legitimna politička volja” dvije različite stvari te naglasio da su “jaki neovisni mediji, pravosuđe i znanstvena zajednica najbolja obrana protiv tiranije”.

Balkan Insight: Naglasak na tome da su ratovi završeni

Portal Balkan Insight piše da je Milanović političar lijevog centra te da je na inauguraciji naglasio kako su “ratovi završeni” te da je dužnost građana “da se nijedan sugrađanin naše zemlje ne osjeća isključeno ili diskriminirano”.

Patriotizam je definirao nasuprot sirovom nacionalizmu, kao “kritičku privrženost i negaciju isključivosti”, te u praksi afirmacija svega onoga što je “naše živote učinilo boljima”.

Der Standard: Vodio nekoherentnu gospodarsku politiku

Austrijski Der Standard objavio je u povodu Milanovićeve inauguracije analizu u kojoj podsjećaju da njegova pobjeda “nije bila sigurna ni predviđana” te da je u kampanji pokazao “da može projicirati državotvornu staturu”. 

List podsjeća da se Milanović nije baš proslavio kao premijer te da je njegov mandat obilježila ekonomska kriza, kao i neprovođenje strukturnih reformi. Pišu da je “vodio nekoherentnu gospodarsku politiku” te da je nakon populističke kampanje poražen na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Napominju da Milanović dolazi iz partizanskog miljea, što ima veliki utjecaj na političku percepciju u Hrvatskoj, ali da on i "nije tako lijevo". 

 

Pročitajte više