Strani mediji: Prvi put u Hrvatskoj je pod istragom čitava stranka



VIJEST o anti-korupcijskoj istrazi protiv HDZ-a brzinom munje proširila se Europom. Informaciju da DORH zbog crnih fondova priprema optužnicu protiv vladajuće stranke prenijele su agencije AFP i Reuters, koje citiraju i jutrošnje izjave Jadranke Kosor.

Reuters u prvi plan tako stavlja Kosoričinu izjavu da ova istraga neće pokolebati HDZ u borbi protiv korupcije koju su započeli, te ističe da nikad do sada nije hrvatsko pravosuđe vodilo istragu protiv cijele jedne stranke. Reuters također ističe kako se crni fondovi prije svega povezuju s bivšim šefom HDZ-a Ivom Sanaderom, kojem sutra počinje suđenje za aferu Hypo.

AFP je istaknuo Kosoričinu izjavu da se njeno ime ne spominje nigdje u optužbama. Agencija također prenosi navode hrvatskih medija da je HDZ pronevjerio oko 30 milijuna kuna, te da su se crni fondovi koristili u kampanjama 2003., 2005. i 2007. godine.

Srpski dnevni list Blic piše da je Kosor potvrdila da je u tijeku istraga protiv HDZ-a, te da se radi o pokušaju rušenja vladajuće stranke. Agencija Beta ističe kako su hrvatski mediji već u više navrata najavljivali optužnicu protiv HDZ-a, te dodaje kako informacije o istrazi dolaze samo mjesec i pol dana uoči izbora.

Slovenski dnevni list Delo prenosi da je Kosor na izvanrednoj pressici priznala da je HDZ pod istragom. Prenosi i sinoćnju izjavu Darka Milinovića za Vjesnik, u kojoj je ministar zdravstva također potvrdio da Uskok provjerava je li HDZ prao novac i financirao se iz crnih fondova.

Pročitajte više