Stranka centra D66 spriječila političku krizu u Nizozemskoj

Na kongresu stranke centra D66, koja sudjeluje u vlasti u Nizozemskoj, u subotu je potvrđen sporazum s vladom o kojem se ponovno pregovaralo, čime je ta najmanja stranka u vladajućoj koaliciji spsila Nizozemsku od političke krize.

Postignuti sporazum predviđa paket mjera među kojima nastavak reforme izbornog procesa i veće izdvajanje za prosvjetu - 250 milijuna eura - dva glavna zahtjeva pristaša centra.

No reforma izbornog procesa neće ići tako daleko kako bi to htjela stranka desnog centra D66.

Čelnici D66 zaključili su takozvane Uskršnje sporazume kako bi popravili dojam pošto je Senat odbacio prijedlog izravnog izbora gradonačelnika.

U Nizozemskoj gradonačelnike trenutno imenuje vlada na šest godina na prijedlog izaslanika kraljice.

Odbacivanje reforme dovelo je prošlog tjedna do ostavke autora tog prijedloga, dopredsjednika vlade i ministra za državne reforme Thoma de Graafa, člana D66.

Ostavka je dovela u pitanje sudjelovanje stranke centra u vladi koju čine kršćanski demokrati (CDA), liberali (VVD) i centristi (D66).

Nadajući se da će članovi stranke potvrditi sporazume, D66 je još u četvrtak postigao da kraljica imenuje novog ministra za državne reforme Alexandera Pechtolda.

Sadašnji ministar gospodarstva Laurens Jan Brinkhorst (D66) bit će dopredsjednik vlade.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više