strasbourg: TAJNIK VIJEĆA EUROPE IZVIJESTIO O RAZGOVORU S PREMIJEROM RH

Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Vijeću Europe iz Strasbourga priopćilo je da je na sastanku Odbora ministarskih zastupnika Vijeća Europe u srijedu glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer izvijestio o razgovoru s predsjednikom hrvatske vlade dr. Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Prema priopćenju, glavni tajnik Vijeća Europe je sastanak ocijenio "vrlo pozitivnim i konstruktivnim" te je posebno pohvalio konkretne mjere koje je u smislu poboljšanja položaja nacionalnih manjina poduzela hrvatska vlada.

Potvrđena je spremnost Hrvatske na suradnju u svim aktivnostima Vijeća Europe, te je izražena potpora Vijeća Europe predviđenom nastavku reformi u Republici Hrvatskoj.

U priopćenju se dodaje kako je na istom sastanku stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Neven Madey izvijestio ministarske zastupnike o prioritetima vanjske politike nove hrvatske Vlade istaknuvši važnost procesa približavanja Europskoj uniji i NATO-u, privrženost Vlade demokraciji i vladavini prava, uključujući čvrsta jamstva poštivanju ljudskih prava i prava manjina, daljnje unapređenje dobrosusjedskih odnosa kao i rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama, posebno sa Srbijom i Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom.

(Hina) pp sd

Pročitajte više