Stručni skup o budućem postavu memorijalnoga muzeja Jasenovaca

NOVI stalni postav Memorijalnog muzeja Jasenovca tema je o kojoj su danas, prvog dana stručnog skupa, razgovarali stručnjaci za izučavanje holokausta iz Hrvatske te iz SAD-a, Poljske, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, Izraela i Argentine.

Predstavljajući idejnu koncepciju novog postava Memorijalnog muzeja Jasenovca, seminar su otvorile kustosica tog muzeja Rosana Ratkovčić i kustosica Hrvatskoga povijesnog muzeja iz Zagreba Nataša Mataušić, a Jelka Smreka, također kustosica Memorijalnog muzeja, sudionicima seminara predstavila je više od pet tisuća predmeta, dokumenata i fotografija, od kojih će veći dio biti u budućem postavu.

U sklopu novog postava bit će otvoren i obrazovni centar u skladu s geslom autora spomenika Kamenog cvijeta, profesora Bogdana Bogdanovića, koje glasi: "Nikoga ne mrziti, ne pozivati na osvetu, ali ne skrivati istinu."

Novi postav bitno se razlikuje od prijašnjih u objašnjavanju događaja od 1941. do 1945. U bivšemu jasenovačkom logoru polazit će se od žrtve, individue, govoriti o preživjelim logorašima, a jedan dio bit će posvećen i pravednicima, ljudima koji su u doba NDH spašavali i pomagali žrtve i progonjene.

Rasprava o novom postavu Memorijalnog muzeja nastavit će se sutra, kada će o njegovu likovnom dijelu uvodno govoriti kustosica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba Leonida Kovač.

Pročitajte više