Stručni skup o zaštićenom krajoliku Kalnika

PLANINA Kalnik sa svojom biološkom, krajobraznom i geološkom raznolikošću, bogatstvom i posebnostima životinjskog i biljnog svijeta, zaslužuje još veću pozornost i skrb o očuvanju njezinih prirodnih vrijednosti, upozorili su danas stručnjaci.

Oni su se okupili na stručnom skupu o projektu "Zaštićeni krajolik Kalnika" koji su u planinarskom domu na Kalniku zajednički pripremili Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Projekt "Zaštićeni krajolik Kalnik" financijski je pomoglo Veleposlanstvo kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj koje je dosad sudjelovalo u dva slična projekta zaštite prirode u Koprivničko-križevakoj županiji.

Cilj je projekta da se potakne sustavna inventarizacija i upoznavanje šire javnosti s prirodnim, povijesnim i kulturnim vrijednostima te hrvatske planine. Također je predviđeno da se obnovi poučna staza koja objedinjuje i ističe prirodnu, odgojnu i turističku vrijednost kalničkoga kraja, naglasili su znanstvenici i stručnjaci na današnjem skupu.

Još 1985. Kalnik je proglašen zaštićenim krajolikom zbog svoga reljefa, mikroklime i iznimnih bioloških raznolikosti planine, a iste je godine proglašen i posebni botanički rezervat Mali Kalnik. Prije sedam godina otvorena je poučna planinarska staza duga pet kilometara koju su utemeljili dr. Đuro Rauš i pokojni križevački šumarski stručnjak i planinar mr. Ivan Đuričić.

(Hina) on ln

Pročitajte više