Stručnjaci: Razorni požari u Australiji mogli bi postati uobičajena pojava

Foto: Epa

RAZORNI požari koji već mjesecima haraju Australijom mogli bi postati uobičajena pojava ako se ne smanje emisije štetnih stakleničkih plinova, upozoravaju stručnjaci.

Iako australska vlada i neki lokalni mediji pokušavaju umanjiti ulogu klimatskih promjena u razvoju ovogodišnjih požara, analiza 57 znanstvenih radova objavljenih od 2013. godine ukazuje na drugačiju priču, piše Reuters.

"Sadašnji uvjeti koji uzrokuju požare neće nestati"

"Nećemo u kratkom periodu u potpunosti zaustaviti klimatske promjene i popraviti nastalu štetu. Dakle, sadašnji uvjeti koji uzrokuju požare neće nestati", izjavio je jučer klimatolog Richard Betts, voditelj istraživanja klimatskih promjena u britanskom institutu Met Office Hadley Centre.

Stručnjaci su nakon pregleda 57 znanstvenih radova ustvrdili da su klimatske promjene dovele do porasta učestalosti i ozbiljnosti fenomena kojeg su znanstvenici prozvali "vremenskim sezonama požara“ (eng. Fire Weather), odnosno razdoblja s visokim rizikom nastajanja požara zbog kombinacije visokih temperatura zraka, niske vlažnosti zraka, manje količine padalina i jakih vjetrova.

Ova vrsta vremenskih prilika počela se sve češće pojavljivati u Australiji, ali i na zapadu SAD-a i Kanade, južnom dijelu Europe, Skandinaviji, Amazoniji i Sibiru.

To nas sve čeka u slučaju porasta temperature od 3 stupnja Celzijevih

Globalno gledajući, trajanje vremenskih sezona požara produljilo se na oko 25% površine Zemlje, što je rezultiralo povećanjem prosječne duljine sezona požara za oko 20%.

Betts smatra da je Australija posebno osjetljiva na požare jer se njezino kopneno područje zagrijava više od porasta prosječne globalne temperature.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) priopćila je kako bi globalan porast temperature u ovom stoljeću mogao dostići između 3 do 5 stupnjeva Celzijevih ako se ne poduzmu hitne mjere za sprečavanje klimatskih promjena.

"Trenutni vremenski uvjeti u Australiji pripadaju ekstremu, ali su očekivani u slučaju porasta globalne prosječne temperature za 3 stupnja“, rekao je Betts.

"Zorno prikazuju što zapravo znače klimatske promjene", dodao je.

U ovosezonskim australskim požarima poginulo je najmanje 28 ljudi, a uništeno je 2000 domova i opustošeno 11,2 milijuna hektara zemljišta; što je gotovo polovica površine Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte više