Student uhićen zbog sumnje da je planirao atentat na Georgea Busha

TUŽITELJSTVO u Marylandu je potvrdilo da je policija u kući u kojoj živi 18-godišnji Collin McKenzie-Gude, pronašla oružje i streljivo te kartu na kojoj se jasno vidi prometna ruta kojom američki predsjednik George W. Bush prolazi prilikom putovanja u njegovo odmaralište u Camp Davidu.

Na karti je ruta kojom se Busheva povorka obično kreće, bila posebno označena. Osim oružja i karte policija je pronašla i dokumente koji opisuju kako izvršiti ubojstvo osobe s udaljenosti od 200 metara, piše The Washington Post.

18-godišnjak iz Bethesde suočit će se s optužbama za posjedovanje oružja i materijala za izradu eksplozivne naprave. Policija je navela da je osim oružja imao i streljivo s pancirnim zrnima namijenjeno probijanju metala. Sve to je navelo policiju na zaključak da je mladić možda planirao atentat na američkog predsjednika.

Osim McKenziea, policija će podnijeti prijavu i protiv njegovog oca Joea Gudea koji je rekao da je oružje kupio svome sinu. Također će biti prijavljen jedan 17-godišnjak iz Gaithersburga čija uloga u cijelom slučaju zasad nije jasna.

Odvjetnici obojice mladića kažu da njihovi klijenti nisu nikome htjeli nauditi. 18-godišnjak je poznat kao odličan student s kojim nije bilo nikakvih problema sve dok nedavno iz jedne policijske postaje nije ukrao nekakve dokumente.

Policija je doznala da su Collin McKenzie-Gude i njegov godinu dana mlađi suradnik prošle godine izrađivali improvizirane eksplozivne naprave koje su testirali na jednom udaljenom seoskom polju.

Collin McKenzie-Gude je zadržan u pritvoru, a tražena jamčevina od milijun dolara je smanjena na 750.000 dolara.

R.I.
Foto: AFP/Index

Pročitajte više