Studenti iz osječke bolnice: Vozimo mrtvace pa onda nosimo večeru

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

PRIJE nešto manje od mjesec dana pažnju javnosti privukao je oglas Studentskog centra Osijek u kojem su iz osječke bolnice tražili studente koji će, između ostalog, nositi pokojnike. 

Prva iskustva studenata zaposlenima na tom poslu objavio je Glas Slavonije

"Nosimo pokojnika pa nakon toga razvozimo večeru"

"Znalo se dogoditi da odvezemo pokojnika na patologiju i nakon toga razvozimo večeru, koju sestre poslije dijele pacijentima. Iako koristimo rukavice i dezinficiramo ruke, mislim da nitko ne bi želio jesti hranu kojom rukuje čovjek koji je prije toga ‘rukovao‘ s pokojnikom", riječi su jednoga od nekoliko studenata sa sličnim iskustvima, koji su radili kao nosači, odnosno vozači bolesnika i umrlih u KBC-u Osijek.

Oni su odlučili prekinuti šutnju i anonimno ispričati svoju verziju priče kako bi, kažu, upozorili na niz nepravilnosti u radu te netočne podatke navedene u oglasu prije oko mjesec dana u kojem je KBC Osijek tražio više studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici i u bolničkom krugu, među kojima je i nošenje mrtvaca.

Sa sestrama se moraju svađati za rukavice?

Pri razvoženju večere moramo otvoriti kontejner i s tacne uzeti kartončić da vidimo na koji kat i odjel ide navedeni kontejner. To ne može biti higijenski ni prema najnižim standardima - nastavlja student do posebno problematičnog dijela. 

"Na pojedinim odjelima, posebno zaraznom, dolazio sam u sukob sa sestrama oko upotrebe rukavica pri prijenosu pacijenata. One su tvrdile da imaju rukavice samo za sebe i da ih mi prečesto mijenjamo iako su upute iz intrahospitalne bile da tijekom prijenosa rukavice mijenjamo svaki put kad odložimo pacijenta", upozorava student. 

Studenti čiste i ventilaciju

Također, od lipnja ove godine, studenti nosači zaduženi su i za skidanje rešetki s ventilacije i njihovo čišćenje na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), čime se, kažu, ugrožava njihova sigurnost.  

"Za obavljanje tog posla potrebno je penjanje na ljestve jer se ventilacija nalazi na otprilike tri metra visine (stara zgrada kirurgije). Prije su to radili zaposlenici tog odjela, ali su prestali kada su im rekli da bolnica neće odgovarati ako oni padnu s ljestvi radeći taj posao. Na pitanje tko će odgovarati ako mi padnemo nisu znali odgovoriti", prepričava student koji je radio godinu dana u osječkoj bolnici.  

Studenti tvrde da sad rade više poslova

Poslove nosača i vozača pacijenata i pokojnika u osječkoj bolnici obučeni studenti obavljaju unatrag dvije i pol godine - prvo moraju proći liječnički pregled, položiti zaštitu na radu i odslušati predavanje o intrahospitalnim infekcijama. Prije studenata na tim su mjestima uz bolničko osoblje bili zatvorenici na probaciji, što se zbog različitih razloga pokazalo neuspješnim.

Prije, tvrde studenti, STUC i KBC nisu radili zajedničke oglase za više poslova kao danas, nego je za svaki studentski posao izlazio poseban oglas i svatko je znao točno što radi i za što je zadužen, a satnica je bila 20 kuna. 

Nose mrtvace za 23 kune po satu

"Početkom ljeta počeli su uvoditi te nove poslove za nosače. Kad god bi netko od stalnih zaposlenika predložio da se neki posao prebaci na studente, to bi se i uvažilo", tvrdi sugovornik.  

Tako se u posljednjem oglasu upozorava studente da za satnicu od 23 kune trebaju biti spremni za rad i na drugim fizičkim poslovima na koje će se rotirati po službama prema potrebi – s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala, na utovaru i istovaru u skladištu arhiva, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji. Zamišljeno je da student jedan dan bude nosač, dva dana vozač rublja, da treći dan radi s tehničkom službom, a u praksi, tvrde studenti, tomu nije tako.  

Osim mrtvaca nose i večere

"Dođe poziv i dispečer te uputi što trebaš raditi. U jednom trenutku možeš voziti pokojnika i bolesnika pa odmah nakon toga i hranu", ističe student.  

Napominje da nosači razvoze kontejnere s hranom za večeru radnim danima i sve obroke tijekom vikenda, a doručak i ručak radnim danom razvoze studenti iz vešeraja.  

Razvoženje kontejnera

"Vozači iz kuhinje dovezu sedam kontejnera s hranom pred internu kliniku i u podrum pred dizalo nove kirurgije. Nakon toga mi kontejnere razvezemo po odjelima. Do prije nekih godinu dana to su radile čistačice s navedenih odjela, međutim, zbog povećanja opsega posla, tvrde, one to više nisu u mogućnosti raditi. Je li to uistinu tako, ne bih htio suditi", napominje.  

Dodaje da su zaposleni nosači mijenjali raspored sebi u korist kako bi studenti dobili teže poslove. Kažu i da radno vrijeme u praksi nije onakvo kakvo je u oglasu navedeno. 

"Radi se cijeli dan i noć"

"Za razliku od onoga što piše u oglasu, radi se u četiri smjene, a ne u tri po osam sati. Radi se cijeli dan i noć u smjenama od 7 do 19 i od 19 do 7 sati te od 7 do 14 i od 13 do 20 sati. U sve su te četiri smjene raspoređeni studenti, koji preuzimaju najveći dio poslova nosača/vozača bolesnih i umrlih", objašnjava za Glas Slavonije student koji je gotovo cijelu godinu radio u KBC-u.  

"Rad noću, vikendom, praznicima i blagdanima nije dodatno plaćen, jer je tako ispregovarano sa STUC-om, a kad bi nam KBC plaćao te dodatke, postali bismo im neisplativi. Naravno da nitko ne želi raditi za Uskrs ili Božić, jer satnica je ista i onda ako ne dođeš, a u rasporedu si, letiš. Zamislite koliko bi novca, primjerice, McDonald‘s uštedio da to radi ",tvrdi. 

Plaća kasni

"Plaća je uvijek kasnila bar nekoliko dana, atmosfera i odnos većine zaposlenika prema studentima su katastrofalni, čast iznimkama "m kaže drugi student.  

Za Glas Slavonije su navode studenata komentirali iz KBC-a Osijek. 

Iz KBC Osijek tvrde da studenti lažu?

“Studenti koji rade na poslovima prijevoza bolesnika i umrlih ne razvoze kontejnere za hranu. Za unošenje kontejnera s hranom u lift (bez prijevoza kontejnera od Odjela za prehranu) zadužen je jedan student, koji ne radi na poslovima nosača bolesnika i umrlih”, stoji u očitovanju Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Upitani brane li medicinske sestre studentima mijenjanje rukavica pri prijenosu pacijenata, odgovaraju kako je prema Postupniku za primjenu rukavica koji definira primjenu zaštitnih sredstava, mijenjanje i nošenje rukavica “zaštitne rukavice obavezno nositi pri premještaju bolesnika s kreveta na nosila i obrnuto kada postoji mogućnost kontakta s krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika (prilikom prijevoza bolesnika rukavice se skidaju i na odredištu oblače druge za ponovno premještanje bolesnika)”. Ističu da je “svako ponašanje s pacijentima propisano stručnim postupcima”. Dodaju da je uz navedeni postupnik komplementarno postupanje u skladu s nacionalnim preporukama Mojih 5 trenutaka za higijenu ruku. “Svi djelatnici, studenti i medicinske sestre prošli su edukaciju i detaljno su upoznati s Postupnikom, a nadzor nad poštivanjem navedenog postupnika se vrši svakodnevno od strane Jedinice za kontrolu bolničkih infekcija KBCO.”

Priznali da studenti čiste rešetke ventilacije

Na pitanje je li istina da su studenti zaduženi i za skidanje i čišćenje rešetki s ventilacije na JIL-u te tko jamči za njihovu sigurnost, odgovaraju: “Jednom tjedno dva studenta zajedno s djelatnikom strojarske energetike čiste ventilaciju. Svi studenti na tim poslovima položili su zaštitu na radu, odslušali su predavanja intrahospitalnih infekcija i prošli su liječnički pregled. Dakle, KBC Osijek je poduzeo sve mjere osposobljavanja za rad studenata na siguran način”, kažu u očitovanju koje zaključuju odgovorom na pitanje o pritužbama studenata i neuvećanu satnicu za noćni rad, praznicima i nedjeljom: “Satnica studenata iznosi 23 kune i ista je dogovorena sa Studentskim centrom. Nismo zaprimili ni jednu pritužbu studenata niti su izrazili nezadovoljstvo trenutnom cijenom sata rada, već suprotno, KBC Osijek redovito zaprima upite za dodatnim zapošljavanjem zainteresiranih studenata”, kažu iz Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Iz Studentskog servisa su poručili kako dosad nisu imali prigovore studenata. 

Student servis: Nitko se nije žalio

“Nikada na bilo koji način nismo zaprimili ni jednu pritužbu vezano uz te poslove, čak ni anonimno", kaže  rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović. Tvrdi da uvijek idu maksimalno u korist studentima, te da mu je osobno žao što mu se nitko nije obratio ako problema uistinu ima. “Moja su vrata za sve studente uvijek otvorena”, dodaje. Što se tiče, kako tvrde studenti, “neplaćenog noćnog rada, blagdanima, praznicima i nedjeljom”, Milinović kaže da je, s obzirom na to da postoji ta mogućnost, dogovorena za sve ista satnica za sve smjene jer je radno vrijeme bolnice od 0 do 24 sata te radi lakšeg dogovora među studentima. “Najviše je posla”, tvrdi, “ujutro. Devedeset posto posla studenti odrade od 7 do 15 sati “, rekao je za Glas Slavonije šef osječkog student servisa. 

Podsjetimo, osim problema sa studentima koji nose pokojnike, osječka bolnica je u vrlo zapuštenom stanu. Nedavno smo objavili fotografije koje pokazuju da se osječka bolnica raspada

Pročitajte više