Studija: Oni koji žive s djecom imaju manju šansu za smrt od korone

Foto: 123rf

ODRASLE osobe koje žive u istom kućanstvu s djecom nisu izložene većem riziku od zaraze covidom-19 od onih koje ne žive s maloljetnicima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) i Oxforda analizirali su između veljače i kolovoza podatke devet milijuna odraslih osoba mlađih od 65 godina, uspoređujući rizik zaraze koronavirusom između onih s djecom i bez nje.

Rezultati su pokazali da dijeljenje kućanstva s mlađima od 18 godina nije povećalo rizik od ozbiljnijih simptoma bolesti ili smrti od covida-19.

Veći rizik zaraze ako imate djecu u srednjoj školi

Stručnjaci su tijekom analize uočili da odrasli koji žive s vrlo malom djecom ili djecom osnovnoškolske dobi nisu imali povećani rizik od infekcije covidom-19 ili veću vjerojatnost za prijem u bolnicu, piše BBC.

Dapače, zabilježena je za 25% manja šansa smrtnog ishoda spram onih koji žive bez djece. Vjerojatno je to povezano s time da roditelji s mlađom djecom pretežito žive zdravijim životom.

Kod odraslih koji žive u kućanstvu sa srednjoškolcima primijećen je malo veći rizik (8%) od zaraze koronavirusom, ali nije zabilježen povećani rizik za hospitalizaciju. I kod te skupine odraslih evidentirana je manja vjerojatnost smrtnog ishoda (27%) nego kod onih koji nemaju djece; što je vjerojatno opet povezano sa zdravijim životnim navikama.

"Nije problem ako djeca idu u školu"

S obzirom na to da je period prikupljanja podataka trajao od veljače do kolovoza, odnosno kada su škole bile potpuno otvorene, ali i kada je bio lockdown ili školski praznici, neki epidemiolozi smatraju kako nije problematično da djeca idu u školu.

"Vidimo da su ljudi koji žive s djecom općenito zdraviji i manje umiru od raznih bolesti. Isto vrijedi i za covid-19", rekao je klinički epidemiolog Liam Smeeth s LSHTM-a.

"Dakle, nije problem ako djeca idu u školu. Mnogi će se složiti da je za mlade generacije važno da škole ostanu otvorene, a ovo istraživanje potvrđuje da nema štetnog učinka života s djecom", dodao je.

Pročitajte više