Studija američke vojske kritizira operaciju u Iraku

STUDIJA američke vojske na 700 stranica pokazuje da je američko vojno zapovjedništvo "u euforiji početkom 2003.", preuranjeno ocijenilo kako će njihovi ciljevi u Iraku moći biti ostvareni, te da zato u Irak nije poslano dovoljno vojnika za održavanje okupacije.

Tim vojnih stručnjaka u studiji tvrdi da je vojno zapovjedništvo u SAD-u ignoriralo one planere koji su zahtjevali više vojnika u Irak, te da su zapovjednici smjenjivani unatoč nedostatku zapovjednog kadra.

Kao jedna od najvećih pogrešaka u studiji se navodi da su civilni i vojni planeri za Irak nakon okupacije bili nestručni, te se napominje da je vojska trebala bolje obučiti i časnike i vojnike za planiranje i pripreme. Strategije za održavanje mira u Iraku uopće nije bilo, što je izrazito neprofesionalno, navode vojni stručnjaci u studiji.

Ključna pogreška je napravljena u samom startu, navodi se u studiji,  kada su prva administracija predsjednika Georgea Busha i njegovi savjetnici procijenili da će se Saddamov režim srušiti već nakon prvog Zaljevskog rata i jer nisu očekivali da će se nasilje proširiti nakon rušenja Huseina.

"Vojnici nisu za to imali plan. Administrativne odluke da se iz vlasti miču i Saddamovi pristaše uzrokovale su kolaps državnih službi", stoji u studiji.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više