Studija: Od pušenja je 2000. umrlo gotovo pet milijuna ljudi

OD POSLJEDICA pušenja 2000. godine u svijetu je umrlo oko 4,8 milijuna ljudi, od čega 75 posto muškaraca, pokazala je studija američkih i australskih znanstvenika koju je objavio britanski medicinski časopis Lancet.

Majid Ezzati s harvadske Škole za javno zdravstvo i njegovi kolege u istraživanje su uključili i slabije razvijene zemlje u kojima živi 85 posto od 1,1 milijarde pušača u svijetu. Znanstvenici upozoravaju na velik porast pušača u zemljama u razvoju proteklih godina.

Samo stopa smrtnosti muškaraca u manje razvijenim zemljama iznosi 84 posto, što je više od ukupnog svjetskog prosjeka.

Srčane i plućne bolesti glavni su uzrok smrti povezanih s pušenjem.

"Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem znatno će porasti, posebno u zemljama u razvoju, ako ne interveniramo i ne poduzmemo korake kojima ćemo smanjiti broj pušača među muškarcima te spriječiti povećanje broja pušača među ženama", upozorio je Ezzati.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će se do 2030. broj smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem udvostručiti.

"Ovi bi podaci morali biti dovoljna motivacija za strožu primjenu programa za nadzor duhanskih proizvoda koji se uglavnom slabo provode u zemljama u razvoju", rekao je Ezzati.

Pročitajte više