Subotica: Hrvati na izbore s Mađarima

JEDINA politička stranka Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore izaći će u koaliciji s najjačom strankom MađaraSavezom vojvođanskih Mađara (SVM) i eventualno Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića.

Na zajedničkoj sjednici Vijeća i Predsjedništva stranke izraženo je nezadovoljstvo ponuđenim brojem zastupnika i vijećnika u sklopu predizborne koalicije, no zaključeno je da bi se zajedničkim nastupom sa strankama demokratskog opredjeljenja postigao bolji rezultat na rujanskim izborima.

Najbolje rješenje bila bi koalicija DS-SVM-DSHV, ali ukoliko se zbog neslaganja između DS-a i SVM-a koalicija ne formira, DSHV će na izborima nastupiti sa strankom mađarske manjine s kojom surađuje od početka 90-tih, ocijenjeno je na sastanku.

Na razini Vojvodine DSHV će imati svoje kandidate za područje Subotice, Sombora i možda Sente.

DSHV je vojvođanskoj vlasti uputio prosvjedno pismo zbog visokog izbornog cenzusa od 5 posto, koji je za stranke nacionalnih manjina gotovo nedostižan. Zatraženo je da se za političke predstavnike nacionalnih manjina u Skupštini Vojvodine uvede pozitivna diskriminacija poput one koja se primjenjuje u Hrvatskoj.

Očekuje se da će lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji biti održani istodobno 19. rujna.

DSHV je na izborima 2000. osvojio dva zastupnička mjesta u Skupštini Vojvodine a vijećnike trenutačno ima samo u Skupštini općine Subotica.



(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više