Subotica: Hrvati pozdravili Tadićev izbor za predsjednika Srbije

POBJEDU Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji u utorak je pozdravila jedina stranka Hrvata u Srbiji Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

"Europske integracije sada nam izgledaju bliže, uključivanje u svjetske tokove izglednije, a zajednička budućnost svjetlija", stoji u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U toj stranci vjeruju da su sada ispunjeni svi uvjeti da od 1. srpnja, kada stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Srbije, dođe do uzleta trgovinske razmjene, u koju se i hrvatska manjina u Vojvodini želi aktivno uključiti.

U DSHV-u su također izrazili zadovoljstvo što se Demokratska stranka i njezin kandidat ne srami manjina, suživota i suradnje sa svim građanima Srbije.

Visoki dužnosnik DS-a Saša Vučinić izjavio je da se ta stranka ponosi što je Tadić dobio gotovo nepodijeljenu potporu nacionalnih manjina, i istodobno je poručio srpskim radikalima da je pred njima "puno posla na tome da promijene imidž u nešto što bi bila moderna desnica".

Poraženi predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je Tadić pobijedio zahvaljujući glasovima nacionalnih manjina.

Jedan od najboljih izbornih rezultata Tadić je ostvario na sjeveru Vojvodine, kulturnom, obrazovnom i znanstvenom središtu hrvatske i mađarske manjine, gdje je on dobio potporu gotovo 80 posto glasača.

Na čitavom teritoriju Vojvodine za Tadića je glasovalo 55,7, a za Nikolića 43,2 posto birača.

Pročitajte više