Subotica: Hrvatska zajednica bez uspjeha u privatizaciji

MATERIJALNI status velikog broja Hrvata u okolini Subotice ovisi o poslovanju poljoprivrednog kombinata u mjestu Đurđin, koji je ovog tjedna kupio gospodarstvenik iz Novog Sada.

Komentirajući za Hinu prodaju poduzeća "Nova brazda" predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da se za hrvatsku zajednicu o dobrom ishodu može govoriti ukoliko se novi vlasnik "okrene proizvodnji" i suradnji s lokalnim stanovništvom, koje je većinsko hrvatsko. Ukoliko "krene putem tajkunizacije, odnosno rasprodaje objekata i zemljišta radi brzog bogaćenja, to će se loše odraziti na ekonomsku moć i život opće ljudi toga mjesta koje ovisi o poljoprivredi", ističe Kuntić.

On je također rekao da hrvatska zajednica u Vojvodini ne uspijeva u procesu privatizacije doći u posjed nekog poljoprivrednog kombinata koji bi osigurao radna mjesta i ekonomsku opstojnost za mnoge hrvatske obitelji.

"Pokušavali smo sve moguće kako bi tijekom vlasničke transformacije i ovdašnji Hrvati kupili dio te zemlje, ali za to nemamo kapital", naveo je Kuntić, i dodao da je zajednica zato tražila pomoć matične Hrvatske i njezinih gospodarstvenika.

"Nejasna situacija oko ulaganja stranog kapitala i kupnje zemlje rezultirala je vrlo slabom zainteresiranošću poduzetnika iz Republike Hrvatske", izjavio je Kuntić.

Poduzetnike iz Hrvatske, kako ističe, naročito je uznemirio nedavni napis u srbijanskom tisku pod naslovom "Hrvati i Mađari kupuju Vojvodinu", u kome se navodi da su svi kupoprodajni ugovori stranaca o kupnji kombinata pravno nevažeći prema sadašnjim zakonima u Srbiji.

Đurđinsku "Novu brazdu" kupio je direktor novosadskog Javnog poduzeća "Informatika" Zoran Beronja. U izjavi za novosadski "Dnevnik" on je rekao da se prije dolaska na čelo poduzeća "Informatika" bavio poljoprivrednom i da je bio vlasnik mješaonice stočne hrane.

On je za 900 hektara zemlje s pratećom infrastrukturom, mehanizaciju, silose, klaonicu i oko 2 milijuna eura duga, platio oko 2,6 milijuna eura.

(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više