SUBOTICA: IZVEDENA OPERA "DUŽIJANCA"

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka izvelo je u ponedjeljak navečer pred prepunom subotičkom kazališnom dvoranom "Jadran" operu "Dužijanca".

Koncertno izvođenje ovog jedinog glazbenog djela s motivima iz života bunjevačkih Hrvata prvo je nakon pola stoljeća. Subotička publika je s oduševljenjem pratila nastup zbora, orkestra i opernih pjevača osječkog HNK-a, koji su prvi put operu "Dužijanca" izveli u Osijeku i Baji 1994. godine. Hrvatsko narodno kazalište u Subotici, koje je 1953. ukinuto, izvelo ju je 18 puta.

Organizatore koncerta i publiku u ime Gradskog poglavarstva grada Osijeka pozdravila je Ljerka Hedl, koja je istaknula kako će i ovaj nastup osječkih umjetnika doprinijeti učvršćivanju starih i uspostavi novih veza Osijeka i Subotice.

Koncertno izvođenje opere "Dužijanca", koja je naziv dobila po istoimenim žetvenim svečanostima bačkih Hrvata, inicirala je i organizirala "Pučka kasina 1878" u suradnji sa Skupštinom općine Subotica i Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Subotici.

Dirigent zbora i orkestra HNK iz Osijeka bio je Mladen Tutavac.

Pročitajte više