Subotica: Veleposlanik Staničić sa predstavnicima Hrvata

HRVATIMA je na prostoru Srbije sigurnost bila ugrožena, ali je situacija u zemlji sada drukčija i oni se osjećaju puno sigurnije nego prije nekoliko godina, konstatirao je u ponedjeljak navečer, na kraju radnog posjeta hrvatskim institucijama u Subotici, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić.

"Postoje i pravne pretpostavke da će njihov položaj, pa i sigurnost biti bolja, ponajviše zahvaljujući nedavno potpisanom Sporazumu o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i SCG", naveo je Staničić, i konstatirao da će problema sigurnosti za ovdašnje Hrvate "biti sve manje".

U razgovoru s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" veleposlanik RH je poručio da je hrvatska diplomacija u Srbiji "dužna učiniti sve da bi temeljni manjinski interesi Hrvata bili ispunjeni do razine prava kakva ostvaruju i druge manjine u ovoj zemlji".

Predsjednik HNV-a u SCG Josip Ivanić je u izjavi za HINU konstatirao da je svaki posjet predstavnika hrvatskog veleposlanstva "važan poticaj i moralna potpora zajednici".

U pratnji veleposlanika Tončija Staničića bio je novoimenovani generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Davor Vidiš.

Pročitajte više