Sud protiv Trumpovog zahtjeva, američka vojska od 1. siječnja mora primati transrodne osobe

Foto: YouTube, FAH

TRANSRODNE osobe moći će se od 1. siječnja primati u američku vojsku, odlučio je sud odbivši zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da odobri zabranu dok se slučaj konačno ne riješi.

Okružna sutkinja u Washingtonu Coleen Kollar-Kotelly odbila je ukinuti dio svoje odluke od 30. listopada kojom je blokirala zabranu do okončanja postupka.

Sutkinja je rekla da zabrana vjerojatno krši američki ustav.

Nekoliko transrodnih vojnika i vojnikinja žalilo se na Trumpovu uredbu iz srpnja kojom se zabranjuje novačenje transrodnih osoba zbog medicinskih troškova i navodno negativnog utjecaja na spremnost vojske.

Tom se uredbom odbacuje politika novačenja transrodnih osoba koju je 2016. uveo bivši predsjednik Barack Obama.

Trump je u srpnju na Twitteru napisao da transrodnim osobama neće biti dopušteno da služe u vojsci "u bilo kojem svojstvu".

Dodao je da treba provesti dodatna istraživanja o tome potkopavaju li transrodne osobe "vojnu djelotvornost i ubojitost, poremećuju koheziju jedinice ili porezna izdvajanja za vojsku".

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) podnijela je tužbu u Baltimoreu u ime šest transrodnih članova oružanih snaga, a Lambda Legal u Seattleu u ime tri transrodna klijenta od kojih se dvoje žele pridružiti vojsci, a jedan je već služi.
 

Pročitajte više