Sud u Massachusettsu: Homoseksualci imaju pravo na brak

VRHOVNI sud u američkoj državi Massachusetts presudio je u utorak da je da homoseksualci prema ustavu imaju pravo na brak otvarajući time put prihvaćanja sklapanja brakova između partnera istoga spola u Americi.

Sud, međutim, nije odobrio izdavanje dozvola za sklapanje brakova sedam homoseksualnih parova koji su tužili ministarstvo zdravlja ove države 2001. nakon što su im odbijeni zahtjevi za bračne dozvole i naredio parlamentu da riješi to pitanje u narednih 180 dana.

Vrhovni sud Massachusettsa je u svojoj presudi kazao kako ne vidi nikakvog razloga u ustavu države "za uskraćivanje građanskog braka istospolnim parovima".

U Sjedinjenim Državama samo država Vermont nakon slične presude svojega Vrhovnog suda dopušta homoseksualcima prava koja proistječu iz braka nazivajući istospolnu vezu civilnom zajednicom, ali ne i brakom.

Zakon o braku u SAD-u određuju pojedine države, a mnoge među njima su donijele zakone kojima se zabranjuje homoseksualni brak.

Američki Kongres je 1996. usvojio zakon o braku koji ne zabranjuje homoseksualni brak, ali kaže da pojedine države ne moraju priznati homoseksualni brak sklopljen u drugoj državi. Kongres je u zakonu također definirao brak kao "zakonitu zajednicu između jednog muškarca i jedne žene kao muža i žene", a bračnog druga kao "osobu suprotnog spola koja je muž ili žena" sprječavajući tako američke savezne vlasti da priznaju istospolne zajednice.

Nakon presude iz Massachusettsa smatra se da će druge države teško moći zadržati eksluzivno pravo na brak samo za muškarca i ženu.

Zagovornici istospolnih brakova pozivaju se na ljudska prava i jednakost ljudi, dok protivnici vezu između muškarca i žene drže jedino prirodnom i socijalno prihvatljivom.

Parlament Massachusettsa je nakon ove odluke Suda pred zadaćom da odluči hoće li, kako neki predlažu, donijeti amandman na ustav države kojim se brak definira kao zajednica jedne žene i jednog muškarca ili priznati homoseksualni brak ili građansku zajednicu ljudi istoga spola, kako predlažu drugi.

"Svjesni smo da naša odluka označava promjenu u povijesti bračnog zakona", rekao je Vrhovni sud Massachusettsa u odluci koju je postigao s 4-3 glasa, i koju je napisala predsjednica Margaret Marshall.

"Brak je temeljna socijalna institucija", rekla je ona. "Isključiva uzajmna obveza dva pojedinca gaji ljubav i uzjamnu potporu. On donosi stabilnost našem društvu."

Potom je rekla kako je Sud zaključio da ustav ne daje nikakve podloge zaključku da se dvojici pojedinaca istoga spola koji se žele vjenčati ne mogu uskratiti "prednosti i obveze podijeljene građanskim brakom".

Pročitajte više