Sudac traži bezbolno pogubljenje

POGUBLJENJE ubojice u Kaliforniji odgođeno je na neodređeno vrijeme jer zatvorski dužnosnici nisu mogli osigurati poštivanje sučeve naredbe da osuđeni ne osjeća bol tijekom pogubljenja smrtonosnom injekcijom.

Michael Morales, koji je brutalno silovao i ubio 17-godišnju djevojku 1981., nije pogubljen u utorak navečer nakon što dužnosnici zatvora San Quentin nisu mogli osigurati da mu liječnik da smrtonosnu injekciju kako je to propisao sudac.

Morales je trebao biti pogubljen već u utorak odmah iza ponoći, ali je pogubljenje i tada odgođeno jer su dvojica anesteziologa, koji su trebali osigurati da Morales ne osjeća bol, u posljednjem trenutku odbila sudjelovati.

Obje odgode posljedica su nemogućnosti da se izvrši naredba saveznog suca Jeremyja Fogela da u pogubljenju sudjeluju medicinski stručnjaci kako bi se osiguralo da smrtonosna injekcija ne nanosi nepotrebnu bol.

Pogubljenja smrtonosnom injekcijom u Kaliforniji kao i u nizu drugih američkih saveznih država provodi se tako da se osuđeniku ubrizgaju tri različite tvari, jedna za opuštanje, druga za paraliziranje i treća koja zaustavlja rad srca.

Sudac Fogel je presudio da je takvo izvršenje smrtne kazne protivno zabrani okrutnog i neobičnog kažnjavanja te predložio ili da liječnici osiguraju da se Morales anestezira ili da pogubljenje izvrše samo velikom dozom sedativa.

Zatvor do sada nije uspio osigurati nijedan od ta dva načina izvršenja smrtne kazne.

Najmanje tri žalbe su upućene američkom Vrhovnom sudu koje dovode u pitanje pogubljenje smrtonosnom injekcijom kao okrutno i neobično kažnjavanje.

Pročitajte više