SUDAN KATEGORIČKI ODBACUJE OPTUŽBE O GENOCIDU

Sudanska vlada "kategorički odbacuje" američko stajalište da je u pokrajini Darfuru počinjen genocid, izjavio je u petak sudanski veleposlanik u Washingtonu.

Veleposlanik Khedr Haroun rekao da je čeka "hitan prijem" u američkom State Departmentu, čiji je prvi čovjek Colin Powell prije nekoliko dana prvi iznio optužbu da je u Darfuru počinjen genocid.

"Takve optužbe nemaju međunarodni konsenzus i šalju negativan signal drugoj strani (darfurskim pobunjenicima) koja u ovom trenutku pregovara sa sudanskom vladom. Takav negativan signal i takvo negativno stajalište (prema pregovorima) nimalo ne pomažu ostvarenju mira u Darfuru", rekao je Haroun.

Američki predsjednik George W. Bush ponovio je u četvrtak američko stajalište o tom sudanskom području. "Zaključili smo da genocid hara Darfurom. Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi ga spriječila i obustavila", rekao je Bush.

U četvrtak navečer Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda bilo je podijeljeno oko američkog prijedloga rezolucije kojom se Sudanu prijeti sankcijama zbog Darfura.

Vijeće sigurnosti treba nastaviti razgovore na razini stručnjaka u petak, no vjerojatno će se tekst rezolucije preinačiti kako bi se postigao konsenzus, rekao je jedan diplomat.

(Hina) xdj ydj

Pročitajte više