Sudanci uhitili učiteljicu koja je dozvolila blasfemično korištenje imena Muhamed

SUDANSKE vlasti uhitile su 54-godišnju Gillian Gibbons, britansku učiteljicu koja radi u toj zemlji, zbog toga što je svojim učenicima dozvolila da plišanog medvjedića nazovu Muhamed. Učiteljica je na taj način počinila blasfemiju jer se osnivač islama zvao Muhamed, javlja BBC.

Vijest o uhićenju Gibbons potvrdilo je Britansko ministarstvo vanjskih poslova koje je priopćilo da je učiteljica pritvorena u sudanskoj prijestolnici Kartumu te protiv nje još nije podnesena optužnica.

Brojni sudanski mediji pišu kako je učiteljica uhićena zbog toga jer je dozvolila svojim učenicima - sedmogodišnjacima - da plišanog medvjedića nazovu imenom proroka Muhameda, osnivača islama, što se u muslimanskom svijetu može protumačiti kao blasfemija.

Zloporaba Muhamedova imena po islamskom šerijatskom zakonu kažnjava se sa 40 udaraca bičem, prenosi britanska agencija BPA.

Učiteljica optužena za blasfemiju

BBC javlja kako je učiteljica još u rujnu, tijekom predavanja djeci rekla neka izaberu neko ime za medvjedića koji joj je poslužio kao rekvizit na nastavi. Djeca su se odlučila za ime Muhamed koje je u Sudanu vrlo rašireno.

Ubrzo nakon toga učiteljica nije imala nikakvih problema s vlastima, međutim dva mjeseca kasnije slučaj je došao do policije koja je u nedjelju Gillian Gibbons uhitila u njenoj kući. Uhićena je nakon niza pritužbi od strane roditelja koji su je prijavili sudanskom ministarstvu obrazovanja.

Navodno je optužena je za blasfemiju, prekršaj koji je u Sudanu kažnjiv s kaznom tromjesečnog zatvora ili novčanom kaznom.

Obitelj uhićene učiteljice izrazila je zabrinutost događajem te je istaknula kako Gillian Gibbons nikada ne bi palo na pamet vrijeđati nečije vjerske osjećaje.

I.K.

Pročitajte više