Sudionici pariške konferencije Eureke zatražili bolju suradnju s Europskom unijom

SUDIONICI Ministarske konferencije Eureke Europske mreže za istraživanja i razvoj orijentiran prema tržištu održane u petak u Parizu, zatražili su bolju suradnju s Europskom unijom kako bi se ojačala europska kompetitivnost na područjima istraživanja i razvoja.

Jedan je to od zaključaka rasprave s konferencije koja je bila zatvorena za javnost a novinari su imali priliku nazočiti njezinu završnom dijelu na kojem su izneseni zaključci i preporuke na kojima će ustrajati 34 punopravne članice Eureke u sljedećih godinu dana kad će zemlja predsjedateljica toga programa biti Nizozemska.

Sudionici konferencije pozvali su Europsku komisiju da istraži sve mogućnosti koje bi mogle potaknuti nove mehanizme financiranja istraživačkih i razvojnih programa s ciljem da Europa bude što spremnija u odnosu na svoje glavne konkurente: Sjedinjene Države i azijske zemlje, posebice Japan.

Ministarskoj konferenciji u Parizu nazočio je i visoki predstavnik Europske komisije zadužen za istraživanja Philippe Busquin, koji je istaknuo potrebu da se što prije s razine razgovora o boljoj suradnji prijeđe na njezino ostvarivanje.

Visoki predstavnici Eureke zauzeli su se i za jasnije kriterije u utvrđivanju statusa punopravnih i pridruženih članica, te najavili da bi San Marino i Monaco 1. siječnja 2005. trebali ući u punopravno članstvo te organizacije.

Hrvatski predstavnik na konferenciji, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za međunarodnu suradnju Radovan Fuchs, rekao je da bi Hrvatska, koja je punopravna članica programa od 2000. godine, trebala posvetiti još veću pozornost suradnji s Eurekom.

Ministarska konferencija političko je tijelo Eureke koje tvore po jedan resorni ministar iz svake od zemalja članica, te povjerenik Europske komisije.

Pročitajte više