Suđenje Miloševiću: Svjedoči pripadnik SDB-a

HAŠKO tužiteljstvo je kao prvog svjedoka u ovogodišnjem nastavku suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću izvelo pripadnika specijalne jedinice srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) koji je svjedočio o pomoći koju je Srbija pružala tim jedinicama u njihovu djelovanju na području Hrvatske.

´Mi smo imali kompletnu podršku u vidu streljiva, vojnih odora, sredstava, korištenja kampova´, rekao je svjedok K-2 zaštićenog identiteta koji je u 1995. godini na teritoriju Srbije unovačen u sastav specijalne jedinice srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) tzv. ´crvenih beretki´ te potom upućen na područje Hrvatske.

On je počeo opisivati i tijesnu suradnju zapovjednika specijalnih jedinica SDB-a Srbije Frenkija Simatovića i šefa srbijanskog SDB-a Jovice Stanišića s vodstvom i snagama pobunjenih hrvatskih Srba uključivši s Milanom Martićem.

Svjedok je kazao i kako su ´korijeni crvenih beretki u Kninu´ gdje je prvu obuku srpskih specijalaca vodio kapetan Dragan.

On je opisao i kako je na jednom sastanku pripadnika specijalnih jedinica u 1995. Simatović, poručivši im da moraju izvršiti sva naređenja, napomenuo kako ima izravne veze s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem riječima da su mu ´vrata predsjednika otvorena´.

Suđenje je nastavljeno nakon dvotjednog blagdanskog prekida. Posljednji tužiteljski svjedok u prošloj godini bio je ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić.

U hrvatskom dijelu suđenja, koje je počelo koncem rujna, tužitelji su izveli ukupno 16 svjedoka, a u sudnici su se smijenili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić, vođe hrvatskih Srba uključujući Milana Babića, srpski novinari i obavještajci, pripadnici srpskih snaga.

Dosadašnji svjedoci, od kojih većina Srbi, opisali su svaki iz svoje pozicije vojnu i financijsku umiješanost Srbije i njezinih snaga u zločine u Hrvatskoj, te Miloševićevu kontrolu nad događajima.

Milošević je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata na području Hrvatske i na Kosovu te za genocid u BiH.

Pročitajte više