Poljanić pred ICTY-jem: JNA isprovocirala sukob kod Dubrovnika

RATNI dubrovački gradonačelnik Petar Poljanić rekao je u srijedu na Slobodanu Miloševiću u Den Haagu da je JNA uoči napada na Dubrovnik u rujnu 1991. pucala prema crnogorskim selima kako bi opravdala agresiju i ojačala protuhrvatsko raspoloženje u Crnoj Gori..

Hrvatski dio suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) nastavljen je Poljanićevim svjedočenjem nakon tjedan dana pauze. Iskazom u srijedu Poljanić je završio svoje svjedočenje.

Milošević je tijekom protuispitivanja od Poljanića zatražio da objasni svoju izjavu da je JNA pucala po ´svojim´ selima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

´JNA je u rujnu 1991. pucala po crnogorskim selima, a onda je u javnost puštala vijesti da hrvatske snage pokušavaju osvojiti Boku kotorsku´, rekao je Poljanić.

´Radio Herceg Novi je gotovo svakodnevno emitirao vijesti da je 30.000 ustaša krenulo u osvajanje Boke kotorske. Tvrdilo se da hrvatske granate padaju po Igalu. Možete pitati stanovnike Igala je li to istina´, kazao je Poljanić.

Tijekom svog svjedočenja i bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić jednako je opisivao okolnosti napada na Dubrovnik i stvaranja protuhrvatskog raspoloženja.

´Tvrdim da u Konavlima nije bilo nikoga tko bi mogao pucati. Nije ispaljen nijedan metak prema crnogorskoj strani´, ustvrdio je Poljanić.

Milošević je, pozivajući se na pisanje ratnog izdanja ´Dubrovačkog vjesnika´, pokušao osporiti Poljanićeve tvrdnje da je JNA napala ´gotovo nebranjeno´ dubrovačko područje.

Citirao je izdanje lista od 1. do 5. listopada 1991. u kojem je pisalo da je u borbama oko Dubrovnika poginulo ´450 pripadnika JNA, oborena su dva zrakoplova, uništena tri tenka, dva oklopna vozila i desetak kamiona´.

´Kako je goloruki narod Dubrovnika to napravio?´, upitao je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Prvi puta ovo vidim. Ne znam tko je ovo tiskao, to nikad nisam vidio´, rekao je Poljanić.

Milošević je upitao kako je moguće da pogine 158 pripadnika JNA iz Crne Gore ako je Hrvatska u Dubrovniku imala samo ´šačicu´ branitelja.

´Činjenica je da nitko od njih nije poginuo na teritoriju Crne Gore ili Srbije, nego na teritoriju Hrvatske kao pripadnik agresorske vojske´, rekao je Poljanić.

Milošević je u sklopu rasprave pustio dvije video snimke kojima je pokušao dokazati da nije bilo granatiranja dubrovačkog Starog grada.

Poljanić je kazao da je jedna snimka nastala prije 23. listopada 1991. ´Do tada su pale tisuće granata na Dubrovnik, ali nije granatiran Stari grad. Strahovita bombardiranja Starog grada počela su nakon 23. listopada´, rekao je Poljanić.

Drugi film, snimljen u ožujku 1992. godine, prikazuje samo manja oštećenja u Starom gradu.

´Ovaj materijal nije kvalitetno snimljen, ne vidi se dobro. Do ožujka je grad bio dosta očišćen, ali notorna je činjenica da je na Stari grad palo 1056 granata, samo na Stradun je palo preko 56 granata, a na Franjevački samostan 53 granate. Gotovo svaki krov je oštećen pa je morao biti obnovljen´, dodao je Poljanić.

Isto tako, Poljanić je još jednom opovrgnuo da je hrvatska strana palila gume u Starom gradu kako bi stvorila dojam o velikim razaranjima.

´To je gnusna laž, zaklinjem se da to nije istina´, rekao je Poljanić.

Poljanić je prvog dana svjedočenja, 11. prosinca, detaljno opisao početak napada JNA na dubrovačko područje početkom listopada 1991. godine, te okolnosti koje su vladale u gradu uoči napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara