Suđenje Miloševiću završeno za ovu godinu

SVJEDOČENJEM bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Pere Poljanića u srijedu je u Haagu završen ovogodišnji dio suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a rasprava se nastavlja 9. siječnja 2003. nakon božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pred zaključenje ovogodišnje rasprave predsjednik sudskog vijeća Richard May objavio je da se Miloševiću neće nametnuti odvjetnik po službenoj dužnosti, unatoč prijedlogu tužiteljstva koje je takvu mjeru predlagalo radi ubrzanja postupka.

Vijeće je, uz to, objavilo i da je odbilo Miloševićev zahtjev da ga se pusti na privremenu slobodu za trajanja suđenja.

U hrvatskom dijelu suđenja tužitelji su izveli ukupno 16 svjedoka, a u sudnici su se smijenili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić, vođe hrvatskih Srba, srpski novinari i obavještajci, pripadnici srpskih snaga.

Bivši vođa pobunjenih krajinskih Srba Milan Babić, po ocjeni tužitelja, toliko je uvjerljivo teretio Miloševića da su najavili odustajanje od 14 drugih svjedoka.

Preko njega tužitelji su uveli kao dokaz više desetaka tajnih snimaka telefonskih razgovora glavnih aktera rata u Hrvatskoj i BiH koji pokazuju Miloševićevu ulogu u provođenju plana etničkog čišćenja dijelova Hrvatske u 1991. i 1992. s ciljem njihova kasnijeg pripajanja Srbiji.

Svjedoci, od kojih većina Srbi, opisali su svaki iz svoje pozicije vojnu i financijsku umiješanost Srbije i njezinih snaga u zločine u Hrvatskoj, te Miloševićevu kontrolu nad događajima.

Dok su tužitelji ustrajno poput mozaika gradili sliku Miloševićeve odgovornosti, bivši jugoslavenski predsjednik, koji sud smatra nelegalnim a tužiteljstvo ´orwellovim ministarstvom istine´, ustrajao je na tezi da su rat izazvale sile izvana (osovina Vatikan-Bonn-Washington) oslanjajući se na unutarnje secesionističke snage u Jugoslaviji i to one poražene u Drugom svjetskom ratu, dok su Srbi vodili jedino ´obrambeni rat´.

Jedan od najneugodnijih trenutaka na dosadašnjem suđenju bilo je Miloševićevo pitanje bivšem crnogorskom ministru vanjskih poslova Nikoli Samardžiću, inače invalidu kojem su amputirane noge, da li zna poslovicu ´u laži su kratke noge´.

Prije hrvatskog dijela suđenja tužiteljstvo je, dokazujući Miloševićevu odgovornost za zločine na Kosovu, izvelo ukupno 124 svjedoka od kojih većinu žrtve koje su opisale kako je jugoslavenska vojska prognala 800 tisuća kosovskih Albanaca početkom 1999. s Kosova.

Tužitelji su izveli i više predstavnika međunarodne zajednice od Williama Walkera preko Klausa Naumana do diplomata Wolfganga Petritscha, Knuta Vollebaeka i Paddija Ashdowna koji su opisali kako je Milošević bio upozoravan da su zločini počinjeni na Kosovu kao i na njegovu obvezu da ih istraži i kazni počinitelje. Oni su opisali i kako je Milošević imao zadnju riječ u odlukama Beograda. Pred sudskim vijećem pojavilo se i nekoliko istaknutih kosovskih Albanaca, poput Ibrahima Rugove i Mahmuta Bakalija te nekoliko tzv. insajdera - svjedoka iznutra koji su opisali liniju zapovijedanja jugoslavenskih zločina koja je završavala kod Miloševića.

Miloševicev prethodnik na funkciji predsjednika Jugoslavije Zoran Lilic, unatoc najavama, nije izveden kao svjedok, a nisu se pojavila ni dvojica Amerikanaca Richard Holbrooke i Wesley Clark.

Sudenje Miloševicu započelo je 12. veljače ove godine, a prekidano je više puta zbog Miloševićevih zdravstvenih problema- od povišenog tlaka do iscrpljenosti, pa je sudsko vijeće odlučilo uvesti sporiji ritam uz četverodnevne stanke svaka dva tjedna.

Sudsko vijeće u prvoj godini suđenja ostalo je i bez jednog od trojice prijatelja suda Michaila Wladimiroffa koji je karijeru na Haškom sudu završio nakon što je u jednom nizozemskom dnevnom listu, po ocjenama stručnjaka, dobro procijenio da je tužiteljstvo dokazalo dobar dio optužnice za Kosovo te da ima jednako dobrog izgleda dokazati i Miloševićevu odgovornost za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara