Suđenje Miloševiću: Svjedok b-24 o zauzimanju zvornika

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je dovršeno ispitivanje zaštićenog svjedoka optužbe B-24 koji je govorio o zauzimanju Zvornika.

Svjedok B-24, zapovjednik policije i član srpskog kriznog stožera u Zvorniku, čije je svjedočenje prekinuto prije dva tjedna, rekao je kako je Željko Ražnatović Arkan naredio napad srpskih snaga na Zvornik iako lokalni Srbi nisu planirali vojno zauzimanje tog grada u istočnoj Bosni sa 70 posto Bošnjaka.

Naveo je da je u napadu 8. travnja sudjelovalo oko 20 "arkanovaca", među kojima i Milorad Luković Legija, kojeg su Bošnjaci zarobili, te srpska TO, uz topničku pripremu iz Malog Zvornika u Srbiji.

U borbama za selo Kula Grad, iznad Zvornika, sudjelovali su pripadnici 72. padobranske jedinice JNA, rekao je B-24.

Svjedok je potvrdio da su vojno sposobni Bošnjaci, zarobljeni u Zvorniku i okolnim selima, likvidirani u Tehničkoj školi u Karakaju i u Domu kulture u Čelopeku.

Optužnica za genocid i ratne zločine u BiH, Miloševića tereti za etničko čišćenje Zvornika i okolice u kojem je pobijeno više od tisuću Bošnjaka a protjerano preko 15.000 ljudi.

Protuispitivanje svjedoka B-24 Milošević nije iskoristio za pobijanje optužnice, već za prebacivanje krivnje za sukobe na "muslimanske ekstremiste iz Patriotske lige".

Naoružavanje Bošnjaka i međunarodno priznanje BiH, po njegovim je riječima, zabrinulo Srbe u Zvorniku i natjeralo ih da organiziraju obranu i zatraže pomoć iz Srbije, pa i od Arkana.

Na suđenju Miloševiću u petak je pauza, a nastavlja se idućega tjedna.

Pročitajte više