Suđenje Rožiću premješteno iz Gospića u Zagreb

IVICI ROŽIĆU, optuženom za podmetanje eksplozivnih naprava pod kuće srpskih povratnika u Liku u kojima je poginulo pet osoba, sudit će se na zagrebačkom, a ne gospićkom Županijskom sudu, odlučio je Vrhovni sud.

Vijeće Vrhovnog suda, pod predsjedanjem sutkinje Vesne Vrbetić, odlučilo je da se suđenje premjesti u Zagreb, prihvativši tako prijedlog Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se mjesna nadležnost s gospićkog prenese na drugi sud.

Bajić je premještanje suđenja tražio kako bi se postupak nesmetano vodio jer je imao podatke o prijetnjama gospićkim tužiteljima.

Suđenje Rožiću, optuženom za 14 podmetanja eksploziva pod kuće srpskih povratnika od 1996. do 1998., trebalo je početi početkom lipnja, no odgođeno je zbog Bajićeva prijedloga.

Obrana Rožića protivila se prijedlogu Glavnog državnog odvjetnika tvrdeći da nije naveden niti jedan zakonski razlog da se gospićki sud proglasi nenadležnim.

Rožić je krajem ožujka nepravomoćno oslobođen na suđenju tzv. gospićkoj skupini optuženoj za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom području u jesen 1991. Isti dan zatraženo je njegovo pritvaranje u istražnom postupku koji se od rujna prošle godine vodio zbog podmetanja eksplozivnih naprava pod kuće srpskih povratnika. U pritvor gospićkog Okružnog zatvora priveden je početkom svibnja.

(Hina) so so

Pročitajte više