Suđenje Strugaru: Svjedok o Kadijevićevu rušenju Tuđmana

PETRE KANDŽIJEV, svjedok obrane na suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY), rekao je u četvrtak da je u prosincu 1991. slušao kako tadašnji jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijević govori o naporima koji se poduzimaju za rušenje hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Kandžijev (61), oficir Jugoslavenske ratne mornarice koji je 1991. zapovijedao operativnim centrom 9. Vojnopomorskog sektora Boka Kotorska, rekao je da su preko centra išli svi razgovori za zapovjedništvom i snagama JNA, kao i komunikacija s hrvatskim Kriznim stožerom u Dubrovniku.

Govoreći o komunikaciji koja se odvijala 6. prosinca 1991., na dan najrazornijeg granatiranja Dubrovnika koji je središnji događaj optužnice protiv Strugara, rekao je da je oko podneva povezao zapovjednika 9. VPS admirala Miodraga Jokića s Kadijevićem u Beogradu.

Razgovor se ticao napada JNA na tvrđavu na Srđu, gubitaka i povlačenja koje je uslijedilo, te osvetničkog granatiranja zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika, zbog koje su prosvjedovale hrvatske vlasti i europski promatrači.

Na objašnjenje Jokića da je riječ o "manjim taktičkim pokretima" snaga JNA, Kadijević ga je prekorio: "Mi se ovdje trudimo svim snagama srušiti Tuđmana, a ti izvodiš manje taktičke pokrete", rekao je svjedok Kandžijev.

Strugarovi branitelji Goran Rodić i Vladimir Petrović tvrde da je za granatiranje Starog grada 6. prosinca odgovoran Jokić, koji je naredio napad na Srđ 3. bataljunu Trebinjske brigade JNA, čiji se zapovjednik Vladimir Kovačević Rambo nakon pretrpljenih gubitaka odlučio na "samovoljno" granatiranje dubrovačke gradske jezgre.

Prethodni svjedok, Rado Pepić (45), 1991. također oficir 9. VPS-a, rekao je kako do granatiranja Starog grada ne bi ni došlo da je Jokić dopustio njegovoj bateriji topova 130 mm na Čilipima da "neutralizira" položaje hrvatskih minobacača na Lapadu koji su nanijeli gubitke snagama JNA na Srđu, koje su prema ranijim iskazima imale pet mrtvih i sedam ili osam ranjenjih.

Svjedok Petre Kandžijev, umirovljeni kapetan bojnog broda, rekao je za sebe da je egejski Makedonac, rođen u Grčkoj 1943., koji je 1991. bio između "čekića i nakovnja" jer su ga Hrvati, s kojima je uglavnom prijateljevao, nagovarali da napusti JNA no ostao je u službi do umirovljenja godine 2000. U sudnici je s ponosom rekao kako je do 1978. zapovijedao odredom motornih topovnjača iz splitske ratne luke Lora koji je osiguravao akvatorij Brijuna i Josipa Broza Tita.

Pročitajte više